Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Get a Finn and you'll win
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

24/09/2013

Valitsemalla suomalaisen voitat (get a Finn and you'll win) – näin totesi komission varapuheenjohtaja Viviane Reding Helsingissä 24. syyskuuta järjestetyssä Citizens' Dialogue -kansalaiskuulemistilaisuudessa.

  Get a Finn and you'll win

  Helsingissä keskusteltiin Vanhalla ylioppilastalolla syyskuussa Euroopan tulevaisuudesta. Katso yhteenveto tilaisuudesta täällä.

  Tapahtuma oli jo 30. keskustelutilaisuus, jollaisia komissaarit ovat pitäneet eri puolilla EU:ta yhdessä kansallisten ja paikallisten päättäjien ja Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Kussakin tilaisuudessa käsitellään kolmea pääteemaa eli talouskriisiä, kansalaisten oikeuksia ja Euroopan tulevaisuutta.

  Katso tallenne täältä ja kohokohdat tulkattuna täältä .

  Lisätietoja:

  Citizens' Dialogue

  comm-rep-hel-citizensdialogue@ec.europa.eu

  Kansalaiskuuleminen historiallisessa ympäristössä

  Valitsemalla suomalaisen voitat, totesi varapuheenjohtaja Viviane Reding yli 200 suomalaisen edessä. Kyseessä oli järjestyksessä 30. kansalaiskuuleminen. Varapuheenjohtaja Redingin lisäksi lavalla oli europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (EPP). Vanhalla ylioppilastalolla käydyn vilkkaan keskustelun lisäksi Twitter-tilillä #Eudeb8 kävi kuhina.

  Keskustelulla oli kolme suurta teemaa: miten kriisistä selvitään, mitkä ovat EU-kansalaisen oikeudet ja miltä Euroopan tulevaisuus näyttää.

  Kriisistä puhuttaessa Reding korosti, ettei taloutta voida erottaa ihmisistä. Lyhyellä tähtäimellä tärkeintä on auttaa nuorisoa sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hän korosti koulutuksen merkitystä ja mainitsi Suomen nuorisotakuun ja koulutusjärjestelmän kahtena muihin EU-maihin kopioimisen arvoisena asiana.

  Yli puolet yleisöstä katsoi, että Eurooppa selviää kriisistä entistä vahvempana. Reding piti tätä realismina, ei optimismina. "Kriisi on kirittänyt meitä", hän sanoi viitaten viimeaikaisiin kauaskantoisiin toimiin esimerkiksi pankkisektorilla.

  Keskustelussa nostettiin esiin, että työntekijöiden sekä lesbojen, homojen, biseksuaalien, transsukupuolisten ja intersukupuolisten henkilöiden (LGBTI) oikeudet eivät toteudu täydellisesti, ja se estää sosiaalista Eurooppaa toimimasta ja ihmisten vapaata liikkuvuutta. Reding vastasi, ettei EU voi vastata kaikkiin odotuksiin nykyisen toimivaltansa puitteissa. EU voi kuitenkin jo nyt toimia sillanrakentajana kansallisten järjestelmien välillä. Hän korosti, että näistä ja muista kysymyksistä olisi keskusteltava perussopimusta muutettaessa ja Euroopan parlamentin vaaleissa.

  Yli 90 prosenttia yleisöstä katsoi, että poliittisten puolueiden olisi kerrottava EU-kannoistaan avoimemmin. Reding katsoi, että tiedon jakamista kansalaisille ei voida tehdä keskitetysti Brysselistä. Hän toivoi, että kansalliset poliitikot osallistuvat aktiivisesti ennen Euroopan parlamentin vaaleja. Tämän lisäksi Euroopan komission puheenjohtajan valinta suoralla kansanvaalilla voisi aktivoida äänestäjiä, Reding lisäsi. Europarlamentaarikko Pietikäinen painotti aktiivisen eurooppalaisen keskustelun merkitystä eurooppalaisista asioista.

  Helsingin tapahtuma kuului noin 50 kansalaiskuulemisen sarjaan. Tilaisuuksia järjestetään syyskuun 2012 ja maaliskuun 2014 välisenä aikana. Seuraava tilaisuus järjestetään 3. lokakuuta 2013 Győrissä, Unkarissa.

  Voit osallistua kuulemisen jälkeiseen verkkokeskusteluun osoitteessa http://www.debatingeurope.eu

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 04/11/2013  |Sivun alkuun