Sökväg


Om oss
Om representationen

Bättre konsumentskydd behövs för resenärer som skräddarsyr sina egna semesterresor
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

04/08/2014

Européerna tycker om att resa. Varje år bokar man mer än 1 miljarder semesterresor i EU. Särskilt nu under sommarmånaderna reser varannan EU-medborgare bort åtminstone en gång.

  Foto: Rodeo

  Tack vare de gällande EU-reglerna om konsumentskydd angående traditionella paketresor, kan miljontals resenärer njuta av en avkopplande semester. Det vet t.ex. att de kommer att kunna ta sig hem även om den resebyrå som bokade deras flygresor, hotell och bilar går i konkurs.

  Dessa regler om semesterpaket antogs dock redan 1990. Sedan dess har sättet att boka semester förändrats betydligt. Tidigare valde de flesta människor ut en färdigt arrangerad paketresa från resebyråns broschyr. Numera använder allt fler konsumenter internet för att själva lägga upp sina resor.

  EU-kommissionen lade redan för ett år sen fram ett förslag om att konsumentskyddet för traditionella paketresor skulle gälla även själv skräddarsydda resor. Europaparlamentet gav sitt starka stöd till förslaget i mars i år. Nu gäller det för medlemsländerna att nå en överenskommelse. Det är i alla EU-medborgarnas intresse.

  Varför behöver vi nya regler?

  Omkring 23 % av resenärerna bokar traditionella paketresor. Däremot väljer 20 % att skräddarsy sin resa på nätet. Exempelvis kan man boka flyg och hotell via en webbplats och hyra bil via en annan. Många resenärer vet dock inte vilket skydd de har om något går fel. Reglerna måste uppdateras i enlighet med de nutida kraven.

  Vilka fördelar kommer de nya reglerna att innebära?

  De uppskattningsvis 120 miljoner konsumenter som köper resor som de själv har skräddarsytt kommer att få ett bättre skydd, särskilt när de handlar på nätet. De kommer att veta vilken produkt de köper och vilken typ av skydd som ingår i deras researrangemang. De kommer också att dra nytta av strängare kontroller och ökad öppenhet när det gäller prishöjningar efter det att de har undertecknat ett avtal.

  Dessutom kommer reformen att tydliggöra ansvaret om något går fel. Resenärer kommer även att få ytterligare rättigheter gällande avbokningar, t.ex. vid oundvikliga och extraordinära omständigheter på destinationsorten. För första gången kommer konsumenterna att kunna kräva ersättning i hela EU för eventuell immateriell skada, t.ex. för en förstörd semester.

  Företagen kommer också att gynnas. Reformen kommer att minska byråkratin och skapa lika villkor genom att nationella system för skydd vid insolvens kommer att erkännas i andra medlemsländer. 

  Men innan EU-medborgarna kan dra nytta av de nya reglernamåste Europaparlamentet och medlemsländerna komma överens om den slutliga formen. Om de når en överenskommelse under hösten kan de nya reglerna antas redan i början av nästa år. Då kommer även de som själv lagt ihop sin resa att kunna njuta fullt ut av sin semester med exakt vetskap om vilket skyddsnät de kan förlita sig på under den mest värdefulla tiden på året.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 11/09/2014  |Till början