Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Eurooppa-päivä ja tulevat vaalit vetivät väkeä Helsingin Lasipalatsiin
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

09/05/2014

Eurooppa-päivän tapahtuma perjantaina 9.5. houkutteli noin 800 ihmistä Helsingin Bio Rexiin. Kohokohtiin kuuluivat nuorten ehdokkaiden vaalimittelö, Irina Björklundin hurmaava musiikkiesitys ja Simo Frangénin kekseliäät EU-palindromit. Tunnelma tiivistyi puoluejohtajien ja -edustajien paneelissa, jossa puheenaiheiksi nousivat muun muassa Ukraina ja EU:n energiapolitiikka.

  Eurooppa-päivä ja tulevat vaalit vetivät väkeä Helsingin Lasipalatsiin

  Kampin katukuvaa koristivat perjantaina 9.5. harmaasta sääennusteesta huolimatta sateenvarjojen sijaan EU-ilmapallot. Tunnelma olikin myönteinen, ja ihmiset kiinnostuneita tulevista Euroopan parlamentin vaaleista. Ajankohdan lisäksi monet kysyivät, miksi vaaleissa kannattaa äänestää. 

  Sisällä Lasipalatsin Bio Rexissä tapahtuma käynnistyi vilkkaasti. Kynät ja karkit tekivät kauppansa koululaisille, mutta kansalaisjärjestöt ja puolueet tarjosivat myös asiaa. Eurooppanuoret myönsi valokuvaaja Meeri Koutaniemelle vuoden nuoren eurooppalaisen palkinnon. 

  Päivän ensimmäisessä paneelissa mittaa toisistaan ottivat kymmenen nuorta ehdokasta. Teemoiksi nousivat muun muassa nuorisotyöttömyys ja läheisyysperiaate.  Ehdokkaiden näkemykset erosivat esimerkiksi siinä, tarvitaanko Euroopassa enemmän vai vähemmän taloudellista integraatiota. 

  Tunnelma lämpeni, kun lavalle astui Irina Björklund yhtyeineen. Hän vei kuulijat Keski-Eurooppaan ranskalaisiksi laulelmiksi sovitetuilla suomalaisilla suosikeilla. Samuli Putron Elämä on juhla -kappaleesta käännetty La vie est une fête sopi hienosti Eurooppa-päivään. 

  Kulttuuria oli tarjolla myös eri ohjelmanumeroiden välissä. Yllätyksellisimmästä esityksestä vastasivat tanssija Panu Varstala ja juontaja Simo Frangén. Varstala improvisoi ja ilmensi Frangénin lukemaa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitua toisintoa. 

  Puolueiden puheenjohtajien ja edustajien paneelissa nousi esille koko Eurooppa-päivän ja Euroopan unionin johtoajatus: rauha. Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan kriisi on ratkaistava neuvottelemalla. He myös kannattivat EU:n energiariippuvuuden vähentämistä Venäjästä. EU:n ilmastotavoitteiden sitovuus sekä EU-sääntelyn sopiva taso jakoivat sen sijaan mielipiteitä. 

  "Sää näät sen äänestäjät sen äänestää nääs", muistutti Simo Frangén palindromillaan äänestämisen merkityksestä Euroopan parlamentin vaaleissa. Suomessa vaalipäivä on 25. toukokuuta ja ennakkoäänestys 14.–20. toukokuuta.

  Käy katsomassa Eurooppa-päivän tunnelmia Facebook-albumistamme ja Youtubesta.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 20/05/2014  |Sivun alkuun