Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Teleyritykset voisivat saada 300 miljoonaa uutta asiakasta verkkovierailumaksujen poistuessa
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

17/02/2014

Olisiko Facebook hyvä keino kertoa lomaterveiset Wienistä tai Madridista katukahvilassa istuen? Teoriassa ehkä, mutta nykyiset verkkovierailumaksut ovat johtaneet siihen, että jopa 94 prosenttia ulkomailla matkustavista eurooppalaisista välttelee Facebookin kaltaisten palvelujen käyttöä mobiililaitteellaan.

  Kuva: Rodeo

  Tämä käy ilmi hiljattain tehdystä kyselystä, johon osallistui 28 000 EU:n kansalaista. Euroopan komission laskelmien mukaan teleyritykset hukkaavat tällä hetkellä hinnoittelumalliensa vuoksi noin 300 miljoonan puhelinasiakkaan markkinat. Tästä on haittaa myös muille yrityksille, kuten sovelluskehittäjille.

  Samaan aikaan kun matkaviestinpalvelujen ja erityisesti mobiilidatan käyttö lisääntyy räjähdysmäisesti kotimaassa, verkkovierailumaksut tukahduttavat käyttöä ulkomailla. Vastaajista 47 prosenttia ei koskaan käyttäisi mobiililaitteellaan internet-palveluja toisessa EU-maassa. Vain joka kymmenes käyttäisi sähköposteja ulkomailla samoin kuin kotimaassaan. Yli neljännes sulkee matkapuhelimensa kokonaan EU:ssa matkustaessaan. Suomalaisista näin tekee 15 prosenttia. Miljoonat käyttäjät suosivat ulkomailla matkustaessaan tekstiviestejä puhelujen sijaan.

  Paljon matkustavat ovat näiden potentiaalisten markkinoiden kaikkien tuottoisin asiakasryhmä, mutta juuri he estävät dataverkkovierailut laitteestaan satunnaisia matkailijoita todennäköisemmin. Komissio arvelee tämän johtuvan siitä, että usein matkustavat ovat muita tietoisempia dataverkkovierailujen todellisista kustannuksista Euroopassa.

  Vaikka Euroopan sovelluskehitysala kukoistaakin, verkkovierailumaksujen kaltaiset esteet jarruttavat tämän uuden liiketoimintasektorin tiettyjen osien kasvua. Erityisen paljon haittaa aiheutuu matkailu-, valokuva- ja karttasovellusten kehittäjille.

  Myönteistä on, että verkkovierailujen hintasääntelyn myötä alentuneiden hintojen ansiosta dataverkkovierailut ovat EU:ssa lisääntyneet hämmästyttävät 1500 prosenttia vuodesta 2008. Mobiilidatapalvelujen kokonaiskäyttö EU-maissa on kuitenkin edelleen lisääntymässä. Siksi tuntuu turhalta, että monet käyttäjät pidättäytyvät niiden käytöstä muualla EU:ssa matkustaessaan. Tämä on huolestuttava suuntaus, joka viittaa menetettyihin kasvumahdollisuuksiin sovelluskehityksessä ja koko mobiilialalla. 

  Komission ehdotuksissa Euroopan yhteenliittämiseksi pyydetään EU:n lainsäätäjiä (Euroopan parlamenttia ja neuvostoa) luomaan sisämarkkinat puheluille ja Internetin selailulle. Tavoitteena on luoda lakisääteisten velvoitteiden ja markkinakannustinten yhdistelmä, joka saa matkaviestinoperaattorit laajentamaan kotimaan hinnoittelupakettejaan niin, että asiakkaat kaikkialla unionissa voivat vuoteen 2016 mennessä käyttää matkaviestintään kotimaan hinnoin matkustaessaan missä tahansa EU:n alueella. Vuonna 2012 hyväksyttyjen sääntöjen nojalla asiakkaalla on heinäkuusta 2014 lähtien matkustaessaan myös oikeus käyttää kotimaanoperaattorinsa sijasta vierailumaan paikallisen operaattorin tai kilpailevan kotimaanoperaattorin halvempaa verkkovierailupalvelua tarvitsematta vaihtaa SIM-korttia.

  Tavoitteena on luoda todellinen eurooppalainen viestintäalue poistamalla asteittain kotimaanpuhelujen, verkkovierailupuhelujen ja EU:n sisäisten puhelujen hintaerot.

  Verkkovierailuongelma oli nykyistäkin pahempi muutama vuosi sitten ennen kuin EU otti käyttöön hintakatot vuonna 2008. Sen jälkeen puhelujen ja tekstiviestien vähittäishinnat ovat laskeneet 80 prosenttia ja dataverkkovierailut ovat nyt jopa 91 prosenttia halvempia.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 27/02/2014  |Sivun alkuun