Sökväg


Om oss
Om representationen

Undersökning tyder på 300 miljoner fler kunder för telekomföretagen när roamingavgifterna slopas
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

17/02/2014

Av alla i Europa som reser utanför sitt hemland begränsar 94 % användningen av tjänster som Facebook på grund av roamingavgifterna, visar en ny undersökning av 28 000 personer i EU. EU-kommissionen beräknar att telekomföretagen går miste om en marknad med ca 300 miljoner användare till följd av nuvarande prisstrategier, med negativa effekter för andra företag som t.ex. app-tillverkare.

  Bryssel den 17 februari 2014 – IP/14/152

  Samtidigt som användningen av mobilen hemma ökar kraftigt, särskilt mobila datatjänster, är andra konsekvenser av roamingavgifterna bl.a. följande:

  • 47 % skulle aldrig använda mobilt internet i ett annat EU-land.
  • Endast en av tio skulle använda e-post på samma sätt som hemma.
  • Mer än en fjärdedel stänger helt enkelt av mobilen under resor i EU.
  • Miljoner användare går över till sms istället för att betala för telefonsamtal.

  Personer som reser ofta — den mest lönsamma delen av den potentiella marknaden — är mer benägna att stänga av dataroamingen på sina mobiltelefoner än de som bara reser ibland. Kommissionen tror att detta beror på att personer som reser ofta är bättre informerade om de verkliga kostnaderna för dataroaming i Europa, än de som reser mindre.

  Medan app-sektorn i Europa blomstrar sätter roamingavgifterna käppar i hjulet för delar av denna nya sektor. Särskilt appar för reseguider, foto och kartor påverkas negativt.

  Och konsumenterna begränsar inte bara mobilanvändningen när de är utomlands. Hemma begränsar 70 % samtalen till andra EU-länder på grund av kostnaderna. 

  Undersökningen som gjorts på uppdrag av kommissionen visar att 28 % av de som reser inom EU stänger av sina mobiltelefoner när de åker till ett annat land. Bara 8 % av resenärerna använder mobiltelefonen utomlands på samma sätt som hemma för att ringa. Tre av tio ringer aldrig när de är på resa i ett annat land.

  Något fler smsar än ringer när de åker till ett annat land – två av tio skulle smsa utomlands på samma sätt som hemma. Undersökningen visar att en fjärdedel av resenärerna aldrig smsar när de åker till ett annat EU-land.

  Siffrorna för mobilt internet utomlands är ännu mer förödande. Bland majoriteten av de som svarat skulle 47 % aldrig använda e-post och sociala medier i ett annat EU-land. Bara en av tio skulle använda e-post på samma sätt som hemma och endast en av tjugo skulle använda sociala medier på samma sätt som hemma.

  De som reser ofta är dessutom mer benägna att stänga av dataroamingen (33 %) än sådana som bara reser ibland (16 %). Enligt undersökningen kan den stora skillnaden bero på att personer som reser ofta är bättre informerade om de verkliga kostnaderna för dataroaming i Europa, än de som reser mindre.

  Tack vare roamingförordningar och lägre priser har vi samtidigt sett en förvånande ökning av dataroamingen med 1 500 % i EU sedan 2008. Med tanke på att den totala användningen av mobila datatjänster ökar även hemma visar det faktum att många användare begränsar användningen på en oroande tendens mot uteblivna tillväxtmöjligheter på den växande marknaden för appar liksom för mobiloperatörerna. 

  Kommissionens lagstiftningsförslag om en uppkopplad kontinent uppmanar EU:s lagstiftare (Europaparlamentet och rådet) att skapa en inre marknad för att ringa telefonsamtal eller surfa på internet. Syftet är att åstadkomma en kombination av juridiska skyldigheter och marknadsincitament för att förmå mobiloperatörerna att utvidga sina inhemska prisplaner/-paket så att deras kunder senast 2016 ska kunna använda sina mobiltelefoner och smarta mobiltelefoner när de reser inom unionen till samma priser som hemma ("roam like at home"). Enligt regler som antogs 2012 ska kunderna också ha rätt att från juli 2014 istället för sin inhemska operatör välja en lokal operatör med billigare roamingtjänster i det land man besöker när man är ute och reser, eller en konkurrerande leverantör av roamingtjänster i hemlandet, utan att behöva byta SIM-kort.

  Målet är att skapa ett verkligt europeiskt område för kommunikation genom att fasa ut och få bort skillnaderna i avgifter för inhemska samtal, roaming och samtal inom EU.

  Roamingproblemet var ännu större före 2008, då pristak infördes i EU. Sedan dess har följande hänt:

  • Konsumentpriserna för samtal och SMS har sjunkit med 80 %.
  • Dataroaming är nu upp till 91 % billigare. 

   I Frankrike kan konsumenterna nu glädja sig åt att roamingavgifterna försvinner på bred front, vilket visar att det är möjligt för företagen att erbjuda prisplaner som fungerar överallt i EU med ett enhetligt pris.

  Länkar

  Här är uppgifterna om roaming i just ditt land

  Mer om en uppkopplad kontinent

  Hashtagg: #roaming #ConnectedContinent

  Neelie Kroes webbplats

  Följ Neelie Kroes på Twitter

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Dina rättigheter, din framtid
  Europaåret för medborgarna
  Italiens EU-ordförandeskap
  Resurseffektivitet
  Den finansiella och ekonomiska krisen
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  Climate Action
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 17/02/2014  |Till början