Sökväg


Om oss
Om representationen

Gymnasist från Åbo finsk etta i EU:s översättningstävling
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

05/02/2014

Lasse Lipsanen från Luostarivuoren lukio i Åbo vann EU-kommissionens årliga översättningstävling för gymnasieelever, Juvenes Translatores. Över 3 000 unga elever från 751 skolor deltog i tävlingen. Deras översättningar bedömdes sedan av kommissionens översättare. Vinnarna – en per EU-land – bjuds in till prisutdelningen i Bryssel den 8 april. De får då ta emot priset från Androulla Vassiliou, EU:s kommissionär för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor.

  Gymnasist från Åbo finsk etta i EU:s översättningstävling

  Kommissionens översättare anordnar tävlingen sedan 2007 för att dela med sig av sitt brinnande språkintresse. De elever som gjorde översättningsprovet i november förra året kunde välja bland hundratals möjliga språkkombinationer bland de 24 officiella EU-språken. Den här gången använde de 157 kombinationer, vilket är rekord hittills.

  Tävlingen blir allt populärare för varje år – både sett till antalet elever och den geografiska spridningen. I den senaste omgången deltog skolor från så skilda platser som ön Réunion, mer än 200 mil söder om ekvatorn, och Kittilä i Finland, som ligger norr om polcirkeln.

  Tävlingen Juvenes Translatores (”unga översättare” på latin) anordnas varje år av EU-kommissionens generaldirektorat för översättning. Den ska främja språkinlärning i skolorna och ge ungdomarna en inblick i hur det är att arbeta som översättare. Tävlingen riktar sig till 17-åriga gymnasieelever (dvs. födda 1996 i den senaste upplagan) och äger rum samtidigt på alla utvalda skolor i EU. Några tävlingsdeltagare har senare valt att studera språk och bli översättare.

  Läs mer

  Facebook: facebook.com/translatores

  GD Översättning

  Tävlingens webbplats

  Androulla Vassilious webbplats

  Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 18/02/2014  |Till början