Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Komissio kuulee kansalaisia investointimääräyksistä EU-USA-kauppasopimuksessa
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

22/01/2014

Komissio aikoo kuulla kansalaisia tulevaan EU-USA-kauppasopimukseen sisältyvistä määräyksistä, jotka koskevat sijoitussuojaa sekä sijoittajan ja valtion välistä riitojenratkaisumenettelyä. Julkinen kuuleminen ei vaikuta neuvotteluiden muihin osiin, ja kauppaneuvottelut jatkuvat suunnitellusti.

  Komissio kuulee kansalaisia investointimääräyksistä EU-USA-kauppasopimuksessa

  EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht tiedotti 21. tammikuuta päätöksestään kuulla kansalaisia investointimääräyksistä tulevassa EU-USA-kauppasopimuksessa, joka tunnetaan nimellä transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus (TTIP). Päätöstä edelsi ennenäkemätön kiinnostus neuvotteluihin. Se myös heijastaa komission määrätietoisuutta oikean tasapainon löytämiseksi valtioiden sääntelyoikeuden ja sijoittajien suojelemisen välille.

  Kauppakomissaari De Gucht julkaisee maaliskuun alussa ehdotuksen EU:n tekstiksi sijoittamista koskevaa neuvotteluvaihetta varten. Teksti tulee sisältämään sijoitussuojaa sekä sijoittajan ja valtion välistä riitojenratkaisua käsitteleviä osioita. Kun kuuleminen on aloitettu, kansalaisilla on kolme kuukautta aikaa kommentoida luonnostekstiä.

  Kauppakomissaari Karel De Gucht sanoi: "Hallitusten tulee aina olla vapaita sääntelemään niin, että ne voivat suojella ihmisiä ja ympäristöä. Niiden täytyy kuitenkin investointeja houkutellakseen myös löytää oikea tasapaino ja kohdella sijoittajia reilusti. TTIP:n kaltaisten kansainvälisten investointisopimusten tulisi varmistaa, että molemmat toteutuvat. Jotkut nykyiset järjestelmät ovat aiheuttaneet käytännössä ongelmia antamalla yrityksille mahdollisuuden käyttää hyväkseen epämääräisen lainsäädännön porsaanreikiä. Tiedän, että Euroopassa on ihmisiä, jotka ovat aidosti huolestuneita tästä osasta EU-USA-sopimuksessa.  Haluan nyt antaa heille mahdollisuuden kertoa näkemyksensä."

  Julkinen kuuleminen ei vaikuta neuvotteluiden muihin osiin, ja TTIP-neuvottelut jatkuvat suunnitellusti.

  Lue koko tiedote täältä (englanniksi).

  Lue lisätietoa sijoitussuojasta ja sijoittajan ja valtion välisestä riitojen ratkaisusta EU:n sopimuksissa.

  Lisätietoa komission perustamasta neuvoa-antavasta asiantuntijaryhmästä (englanniksi)

  Lisätietoa EU:n rahoituspalveluiden sääntelyyn liittyvistä tavoitteista neuvotteluissa (englanniksi)

  Kysymyksiä ja vastauksia transatlanttisiesta kauppa- ja investointisopimuksesta

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 03/02/2014  |Sivun alkuun