Sökväg


Om oss
Om representationen

Europaparlamentesvalet närmar sig
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

14/01/2014

I valet till Europaparlamentet i maj utser väljarna i EU-länderna vilka politiker som ska företräda dem de kommande fem åren.

  Foto: Rodeo

  Europaparlamentet fick 2009 större inflytande över EU-politiken och det bör göra vårens val till det mest spännande sedan församlingen inrättades 1979.

  Mer av makten i EU ligger nu hos parlamentet. Exempelvis ska de nyvalda parlamentarikerna rösta om EU-kommissionens nästa ordförande.

  Europaparlamentet fick 2009 större inflytande över EU-politiken och det bör göra vårens val till det mest spännande sedan församlingen inrättades 1979.

  Enligt det nya systemet som infördes i Lissabonfördraget ska EU-länderna nominera en kandidat till posten på grundval av valutgången. Det innebär att parlamentet i större grad påverkar valet av kommissionärer.

  En annan nyhet inför valet i maj är att de europeiska partigrupperna för första gången presenterar kandidater till posten som kommissionsordförande.

  Gruppen Europeiska socialdemokraters parti har valt den tyska EU-parlamentarikern Martin Schulz som sin officiella kandidat. Han är för närvarande talman i parlamentet.

  Alliansen liberaler och demokrater för Europa ska nästa månad välja antingen kommissionens vice ordförade Olli Rehn eller Belgiens tidigare statsminister Guy Verhofstadt som sin kandidat.

  Ett halvt dussin personer har anmält sitt intresse att bli Europeiska folkpartiets kandidat. Bland kandidaterna finns fyra tidigare och sittande statsministrar. Gruppen gör sitt val i mars.

  De gröna väljer sin kandidat från en lista med fyra namn via ett primärval på webben.

  Man hoppas att de här förändringarna ska öka intresset för valet och sätta stopp för trenden med sjunkande valdeltagande. I det förra valet 2009 låg valdeltagandet på bara 43 procent.

  I en opinionsundersökning från förra året sa 62 procent av de tillfrågade att de tror att partipolitiska kandidater till posten som kommissionsordförande och en gemensam valdag i hela EU kommer att öka valdeltagandet.

  Det nya systemet innebär att väljarna i EU för första gången kommer ha ett direkt inflytande över vem som ska leda kommissionen och det bör öka EU:s demokratiska legitimitet.

  Valet 2014

  Så arbetar Europaparlamentet

  Europaparlamentet

  Hur kan man få fler att rösta i EU-valet?

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 21/01/2014  |Till början