Sökväg


Om oss
Om representationen

Kärlek är... flerspråkighet
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

26/09/2013

Idag firas Europeiska språkdagen och olika arrangörer ordnar intressanta evenemang runt om i Europa. De kosmopolitiska städerna Berlin och Prag är båda värd för ”dejtningskvällar” för språkliga äventyrare. Och även om du inte dejtar lär lär du dig där åtminstone att säga "Jag gillar dig" på de 24 officiella EU-språken. I hela Europa pågår också hundratals andra språkevenemang, från en flerspråkig rappkonsert i Zagreb till en mässa i Glasgow, och en promenad på Språkgatan i Bratislava.

  Bryssel den 26 september 2013. IP/13/875

  Språkdagen firas inte bara i 47 europeiska länder, utan även i bl.a. Kanada, Franska Polynesien och Förenade Arabemiraten. Det är EU-kommissionen och Europarådet som står bakom den europeiska språkdagen. Här kan du se vad som är på gång där du bor: http://edl.ecml.at/ och http://bit.ly/18UBpxo.

  Också i Finland firas dagen på många olika orter. T.ex. i Helsingfors ordnar Språkkaravanen evenemanget Språktivoli i Kulturcentrum Caisa. Evenemanget är avsett för elever i klasserna 1–7 som har anmälts i förväg av  sina lärare. På programmet står workshops och uppvisningar på spanska, kinesiska, franska, svenska, tyska, ryska och estniska. I workshopparna får man också information om de olika språkområdenas kultur.

  – Den europeiska språkdagen är den dag då vi firar Europas språkliga mångfald och fördelarna med att lära sig språk, säger EU:s flerspråkighetskommissionär Androulla Vassiliou. Båda delarna är lika viktiga. Den språkliga mångfalden är en grundläggande aspekt av vår europeiska kulturella identitet, och språkkunskaper öppnar en värld av möjligheter. Det blir evenemang i hela Europa – i skolor, församlingslokaler, kulturinstitut, restauranger och utomhus. Så ta reda på vad som är på gång där du bor, och delta i firandet.

  Ólöf Ólafsdóttir, chef för Europarådets direktorat för demokratiskt medborgarskap och deltagande instämmer: – Europeiska språkdagen är till för alla! Språk och kommunikation är mer än någonsin en central aspekt av vårt samhälle. När vi lär oss nya språk får vi nya perspektiv och öppnar oss för nya kulturer.

  Läs mer

  http://ec.europa.eu/languages/european-language-label/index_en.htmHYPERLINK "http://ec.europa.eu/languages/languages-of-europe/languages-for-business_sv.htm"Språk lönar sig

  Förenade i mångfalden – konferensens webpblats

  EU-kommissionens språktjänster: tolkning och översättning

  Androulla Vassilious webbplats

  Följ Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 26/09/2013  |Till början