Sökväg


Om oss
Om representationen

2013 års journalistpris för artikel om hälsa
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

12/07/2013

De virtuella dörrarna har öppnats för journalister från hela EU som vill delta i tävlingen om 2013 års journalistpris för folkhälsa. Journalisterna kan lämna in sina artiklar på nätet fram till den 30 september 2013. Vinnarna belönas med pengar för framstående hälsojournalistik som erkänns i hela EU.

  Det är nu femte gången journalistpriset delas ut. Tanken är att priset ska stimulera och belöna journalistik av hög kvalitet som ökar kunskaperna om god hälsa, hälso- och sjukvård och patienträttigheter. 

  – Journalister fyller en mycket viktig funktion för att informera EU-medborgarna om hälsofrågor, säger EU:s hälsokommissionär Tonio Borg.Journalisterna har mycket goda möjligheter att informera medborgarna, bl.a. om hur man bibehåller hälsan, vilka rättigheter man har som patient eller hur man tar sig fram inom hälso- och sjukvården.Journalister som skriver om hälsa i EU uppmanas därför för femte året i rad att tävla om EU:s journalistpris för folkhälsa. 

  Årets teman är vård, hälso- och sjukvårdssystem, patienträttigheter och förebyggande av ohälsa. Se särskilda ämnen på webbplatsen. 

  Tre priser kommer att delas ut: ett förstapris på 6 500 euro, ett andrapris på 4 000 euro och ett tredjepris på 2 500 euro. 

  I varje EU-land väljer en nationell jury ut en finalist. Juryn består av journalister och folkhälsoexperter och har en företrädare för EU-kommissionen som ordförande. En EU-jury väljer därefter ut tre vinnare bland de 28 finalisterna. De 28 finalisterna bjuds sedan in till en prisutdelning i Bryssel i början av 2014.

  Tävlingsdeltagarna måste vara medborgare eller bosatta i något av de 28 EU-länderna och ha fyllt 18 år. Varje deltagare får lämna in högst två artiklar. Gruppbidrag kan också lämnas in, men gruppen får bestå av högst fem personer. Alla artiklar måste vara skrivna på något av EU:s officiella språk och ska ursprungligen ha publicerats i tryckta medier eller på nätet mellan den 1 augusti 2012 och 30 september 2013. Artikeln får inte vara längre än 20 000 tecken (inklusive mellanslag). Övriga regler och villkor finns på webbplatsen. 

  Artikeln ska lämnas in via webbplatsen, där man också kan hitta närmare information:

  Facebook: EU:s journalistpris för folkhälsa 

  Twitter: @EU_Health

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 12/07/2013  |Till början