Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Kahdella viidestä eurooppalaisesta on eurooppalainen sairaanhoitokortti
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

12/07/2013

Tuoreimpien tilastojen mukaan yli 190 miljoonalla eurooppalaisella on eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC). Kortti antaa heille oikeuden sairaanhoitoon hätätapauksissa, joten he voivat matkustaa huoletta Euroopan unionissa, Sveitsissä, Liechtensteinissa, Norjassa ja Islannissa. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltijoiden lukumäärä on noussut tasaisesti, ja vuonna 2012 heitä oli 15 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Suomessa tosin vain yhdellä viidestä on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

  Kuva: Rodeo

  Kortti voi säästää aikaa ja rahaa, jos sairastuu tai loukkaantuu ulkomaanmatkalla. Useimmiten EHIC toimii ongelmitta. Jos jäsenvaltio ei kuitenkaan täytä sille EU:n lainsäädännön mukaan kuuluvia velvoitteita tai kieltäytyy tunnustamasta korttia, komissio ryhtyy toimiin kansalaisten oikeuksien puolustamiseksi.

  EHIC vahvistaa, että henkilöllä on oikeus saada kiireellistä hoitoa vastaanottavan maan julkisessa terveydenhuollossa samoin ehdoin ja samaan hintaan kuin kyseisen maan omat kansalaiset. Kortin saa oman maan kansalliselta sairausvakuutuslaitokselta ilmaiseksi. Eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei voi käyttää, kun on kyse suunnitellusta hoidosta toisessa maassa.

  Hätätilanteessa käytettävät numerot ovat helposti saatavilla älypuhelimille ja tableteille tarkoitetuilla sovelluksilla, jotka löytyvät EHIC-sivustolta. Sivustolla on yleistä tietoa kortista, hätänumeroista, korvattavista hoidoista ja kustannuksista, korvauksen hakemisesta ja siitä, mihin ottaa yhteyttä, jos kortti häviää. Sovellus on saatavilla suomenkielisenä. Sovellus ei korvaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 24/07/2013  |Sivun alkuun