Sökväg


Om oss
Om representationen

Kommissionen satsar 100 miljoner på nystartade teknikföretag
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

11/07/2013

Omkring 1 000 nyetablerade företag och andra höginnovativa företag kommer att få bidrag från en ny finansieringsomgång på 100 miljoner från Europeiska kommissionens framtida offentlig-privata partnerskap om Internet för att utveckla applikationer och andra digitala tjänster på områden som transport, hälsa, smart tillverkning, energi och media.

  Bryssel den 11 juli 2013. IP/13/ 682

  Kommissionens vice ordförande Neelie Kroes konstaterade att hon förra året i december under Le Web i Paris lovade konkreta insatser och nu levererar hon vad hon lovat.

  Den tredje etappen av partnerskapets finansiering syftar till att utveckla nya Internetbaserade applikationer och tjänster för ett stort antal områden. Bidragen kommer att gälla 20 konsortier som är grupper från det Internetbaserade ekosystemet. Hit hör acceleratorer, plattformar för gräsrotsfinansiering, riskkapitalister, samarbetsutrymmen, regionala finansieringsorganisationer, teknikföretag och sammanslutningar av små och medelstora företag samt teknikföretag. Det framgångsrika konsortiet kommer att väljas ut utifrån hur de planerar att maximera den ekonomiska effekten av sin finansiering över det Internetbaserade ekosystemet.

  Tjänsterna och applikationerna kommer att byggas runt teknik utvecklad i kommissionens framtida offentlig-privata partnerskap om Internet-programmet.

  Detta tillkännagivande om finansiering är den tredje och sista ansökningsomgången för det framtida offentlig-privata partnerskapet om Internet, ett partnerskap värt 500 miljomer som lanserades 2011 för att hjälpa företag och regeringar att tjäna på den rörliga nät- och datarevolutionen och för att sporra innovation och arbetstillfällen i Europas digitala industrier (se IP/11/525).

  Det offentlig-privata partnerskapet om Internet arbetar på att göra infrastrukturer och affärsprocesser smartare (dvs. intelligentare och effektivare, mer hållbara) genom tätare integration med nätverkande via Internet och databehandlingskapacitet. Partnerskapet har utvecklat unik europeisk teknologi och byggstenar för verktyg och tjänster inom exempelvis cloud, smarta städer, stora datamängder och föremålens Internet. Fem storskaliga försök inleddes 2013 för att utvärdera de tekniker som utvecklats i reella användarprofiler. De sektorspecifika plattformer som utvecklats under dessa försök kommer att göras tillgängliga för små och medelstora företag och webbentreprenörer för utveckling av tjänster och applikationer.

  Denna finansiering ingår även i kommissionens nystartsplan för Europa för att påskynda, sammankoppla och framhålla europeisk entreprenörskap så att nystartade teknikföretag inte bara börjar i Europa, utan även stannar i Europa. Nystartsplanen innehåller följande: Leaders Club (se IP/13/262) som är en självständig finansiärsgrupp inom området teknisk entreprenörskap och kan fungera som förebild för europeiska webbentreprenörer. Rovios huvudägare Kaj Hed är en av gruppens medlemmar.

  För utmärkelser och tävlingar står Europioneers som är ett initiativ för att framhäva Europas skickligaste entreprenörer inom teknologi genom att utse årets två tekniska entreprenörer (se IP/13/359). Tech All Stars  identifierar Europas bästa nya ungdomsföretag och sätter det i förbindelse med EU:s främsta finansieringskällor, framgångsrika företagare och andra inflytelserika personer (se MEMO/13/557). 

  EU Accelerators Network  initierar och underlättar upprättandet av ett europeiskt nätverk av webbaserade affärsacceleratorer. Projektet främjar europeiska webbtalanger (genom utbildningar såsom “Massive Online Open Courses”; stödnätverk, program och resurser för byteshandel, acceleration och inkubation samt mentorsverksamhet).

  Nyttiga länkar:

  Kallelse

  Future Internet PPP video

  Clikkers Web entrepreneurs video

  Neelie Kroes hemsida

  Följ Neelie på Twitter

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 11/07/2013  |Till början