Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja investointikumppanuussopimus
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

14/06/2013

Sekä EU että Yhdysvallat yrittävät saada talouksiaan elpymään. Laajalla kaikki alat kattavalla sopimuksella olisi erittäin positiivinen vaikutus, koska se avaisi kauppaa ja antaisi tervetulleen piristysruiskeen talouden kasvulle ja työpaikkojen syntymiselle Atlantin molemmin puolin.

  EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja investointikumppanuussopimus

  EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhde on jo nyt maailman suurin. Päivittäisen tavara- ja palvelukaupan arvo on kaksi miljardia euroa.

  Sen vuoksi EU aloittaa Yhdysvaltojen kanssa neuvottelut transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta. Asiasta päätettiin 14. kesäkuuta.

  Toteutuessaan sopimuksesta tulisi suurin koskaan tehty kahdenvälinen kauppasopimus. Se voisi saada aikaan miljoonien eurojen säästöt yrityksille ja luoda satoja tuhansia työpaikkoja. Arvioidaan, että jokainen EU:n kotitalous hyötyisi sopimuksesta keskimäärin 545 euroa vuosittain, ja EU:n talous kohenisi 0,5–1 prosenttia BKT:sta laskettuna, kun sopimus on tullut täysimääräisesti voimaan.

  Sopimus on odotetusti herättänyt keskustelua. Sopimusneuvotteluissa ei kuitenkaan esimerkiksi käsitellä nykyistä kuluttajien, ympäristön ja terveyden suojelun korkeaa tasoa Euroopassa, eikä niissä puututa EU:n lainsäädäntöön, joka koskee esimerkiksi muuntogeenisiä organismeja, hormoneja tai joka on olemassa ihmisten elämän ja terveyden, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin tai ympäristön ja kuluttajien etujen suojelemiseksi. Tutustu näihin ja muihin kysymyksiin annettuihin vastauksiin täällä .

  Lue lisätietoja transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta komission kauppapolitiikan pääosaston verkkosivuilta.

  Lue kauppakomissaari Karel De Guchtin neuvottelupäätöksen jälkeen antama kommentti.

  Lue myös asiaa koskeva taustatiedote.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Sinun oikeutesi, sinun tulevaisuutesi
  Euroopan kansalaisten teemavuosi
  Italian EU-puheenjohtajuus
  Resurssitehokkuus
  Rahoitus- ja talouskriisi
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  Climate Action
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan
  Viimeisin päivitys: 26/06/2013  |Sivun alkuun