Sökväg


Om oss
Om representationen

EU-kommissionären Vassiliou talade på utbildningsministermöte i Helsingfors
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

25/04/2013

EU-kommissionens nya initiativ för att modernisera utbildningen diskuterades vid Europarådets ständiga konferens för utbildningsministrar i Helsingfors den 26 april.

  EU-kommissionären Vassiliou talade på utbildningsministermöte i Helsingfors

  Androulla Vassiliou – som är EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom – informerade ministrar från nära 50 europeiska länder om kommissionens arbete med att påskynda effekterna av sina utbildningsåtgärder under de problematiska förhållandena som råder i dag.

  Vassiliou tog upp strategin En ny syn på utbildning och det kommande initiativet Opening Up Education, som en del av en vidare debatt om god styrning och kvalitetsutbildning.

  Strategin "En ny syn på utbildning", som började tillämpas i november i fjol, ger vägledning kring hur investeringar i utbildning kan bli smarta, välriktade och effektiva. Det finns för närvarande över två miljoner lediga jobb i Europa som inte kan tillsättas på grund av brist på relevant kompetens, särskilt inom it. Syftet med initiativet Opening Up Education, som går av stapeln i sommar, är att Europa ska kunna utnyttja den digitala revolutionen för effektivitet, kvalitet, spetsprestanda och tillgänglighet i utbildningen med hjälp av alla de möjligheter som IKT och öppna utbildningsresurser erbjuder. Vassiliou var huvudtalare vid konferensens officiella öppnande.

  Vassiliou höll bilaterala möten med EU-ministrarna för att rapportera om läget i förhandlingarna om Erasmus för alla, det nya program för utbildning, ungdom och idrott, som planeras komma i gång den 1 januari 2014. Enligt nuvarande beräkningar skulle 4 miljoner människor fram slutet av årtiondet kunna få stipendier för att studera, utbilda sig eller göra frivilligarbete utomlands, vilket ska jämföras med de 2,5 miljoner som deltagit i liknande program 2007-2013. De färdigheter man lär sig genom internationella erfarenheter, bl.a. i form av språkkunskaper, interkulturell medvetenhet och smidighet, kan förbättra människors anställbarhet.

  Den som vill veta mer kan klicka på följande länkar:

  Kommissionären Vassilious tal(på engelska)

  Program för Helsingforsbesöket
  En ny syn på utbildning
  GD Utbildning och kultur
  Kommissionären Vassilious webbplats
  Twitter @VassiliouEU

  (Kontaktperson: Dennis Abbott: +32-2 295 92 58)

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 02/05/2013  |Till början