Sökväg


Om oss
Om representationen

EU-medborgarskap i debatt under "Världen i byn"-festivalen 25-26.5.2013
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

16/04/2013

I Möjligheternas torg-tältet på Taiga-scenen diskuteras medborgarnas rättigheter, ekonomiska krisens sociala dimension och europavalet 2014. I diskussionen deltar Europaparlamentarikerna Sirpa Pietikäinen, Liisa Jaakonsaari, Mitro Repo, Nils Torvalds och Petri Sarvamaa samt andra experter. Som moderator fungerar författaren Rosa Meriläinen.

  EU-medborgarskap i debatt under "Världen i byn"-festivalen 25-26.5.2013

  EU-avdelningen hittar du i Möjligheternas torg-tältet. Kom med, bli bekant med Europaåret för medborgarna, diskutera och hämta gratis material! Vi har även ett lyckohjul!

  Kroatien blir EU:s 28 medlemsstat i början av juli. På vår avdelning kan du uppdatera dina kunskaper om denna spännande stat på Balkanhalvön. Den kroatiske konstnären Zlatan Vehabovic uppträder på gatukonststället söndagen 26.5 kl. 13-13.30 och förflyttar sig sedan till Tenava Timbuktu för att göra konst med barnen i ca en timme.

  Liv och rörelse i Tenava-Timbuktu! Under båda dagarna kl. 12-17 har barnen möjlighet att måla i målarböcker och spela spel. Mimmit duon stiger på scenen söndagen den 26.5. kl. 15 och 16.

  Evenemangen ordnas av Europeiska kommissionens representation i Finland och Europaparlamentets informationskontor i Finland. Festivalen äger rum på Järnvägstorget och i Kajsaniemiparken 25–26.5.2013 (lö 11-20, sö 11-18).

  Kepa r.f. är huvudarrangören för "Världen i byn"-festivalen. Europeiska kommissionen och Europaparlamentet deltar i evenemanget för sjätte gången.

  Festivalens webbsidor: www.maailmakylassa.fi

  Diskussioner på Taiga-scenen:

  Lö 25.5.2013 kl. 12.10-12.30

  Medborgarnas rättigheter i EU – mer makt till EU?

  Den ekonomiska krisen har visat att EU- beslut påverkar också områden, där EU inte har egentliga befogenheter. De är i kärnan i medborgarnas ekonomiska och sociala rättigheter: sysselsättningspolitik, socialskydd, basservice. Hur kan EU svara på förväntningarna utan befogenheter? Borde EU ges befogenheter? Kan man göra någonting annorlunda med de nuvarande reglerna? I diskussionen deltar Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen (Saml., EPP) samt Marianne Muona (direktör, FinUnions) och Riitta Särkelä (direktör, SOSTE Finlands social och hälsa rf). Moderator: författare Rosa Meriläinen. Debatten är en del av Europaåret för medborgarna.

  Lö 25.5.2013 kl. 16.10-16.30

  Europeiska våren '13 – en social katastrof och folkresningar?

  Arbetslösheten i EU-länderna ökar och de sociala problemen hopar sig i EU:s krisländer. Ska en samhällskris och en serie folkresningar bryta ut i Europa liksom under arabvåren? Hur kan man kanalisera missnöje och hopplöshet på ett demokratisk sätt? Är extremism ett alternativ? I diskussionen deltar Europaparlamentarikerna Nils Torvalds (Sfp, ALDE) och Liisa Jaakonsaari (SDP, S&D) samt Heli Suominen (politisk och ekonomisk journalist för Helsingin Sanomat) och Hannu-Pekka Laiho (kommunikationschef, Finlands Röda Kors). Moderator: författare Rosa Meriläinen. Debatten är en del av Europaåret för medborgarna.

  Sö 26.5.2013 kl. 12.10-12.30

  Jämnt ett år till Europavalet- medborgarna bestämmer EU:s riktning!

  Europaparlamentsvalet ordnas i slutet av maj 2014. EU:s framtid väcker diskussion och rädsla. Vilka är valets teman? Avgörs EU:s riktning och framtid vid valurnorna? Vad handlar Europavalet 2014 egentligen om? I diskussionen deltar Europaparlamentarikerna Petri Sarvamaa (Saml., EPP) och Mitro Repo (SDP/Obundna, S&D) samt Juha Jokela (programdirektör, utrikespolitiska institutet). Moderator: författare Rosa Meriläinen. Debatten är en del av Europaåret för medborgarna.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 27/05/2013  |Till början