Sökväg


Om oss
Om representationen

Angry Birds, Skypes och Spotifys skapare rådger EU – första etappen av initiativet ”Startup Europe”
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

21/03/2013

Om man tänker på teknik och företagande tänker man oftast på Silicon Valley i USA, men Europeiska kommissionen vill att ungdomar kan låta sig inspireras av inhemska företagare, så att deras innovativa idéer uppstår och sannar i Europa.

  Bryssel den 21 mars 2013 – IP/13/262

  Med hjälp av dem som skapat Spotify, Angry Birds, Tuenti, Skype, SeedCamp, HackFwd, Londons Tech City och TheNextWeb håller kommissionen på att inrätta en plattform för stjärnföretagare som vill dela med sig av sina erfarenheter och göra ungdomar och politiker i EU medvetna om vilken potential som ligger i företagande.

  – Vi européer måste vara kreativa och orädda. Det är sådana egenskaper som har gjort att dussintals spännande webb- och teknikföretag har uppstått i EU, och det vill jag att resten av världen ska bli medveten om, säger Neelie Kroes, Europeiska kommissionens vice ordförande. – Jag vill att unga företagare ska kunna hitta förebilder, och att de ska kunna utnyttja en verklig digital inre marknad för att utveckla sina idéer.

  StartupEurope Leaders Club är den första av 6 etapper i initiativet Startup Europe, Europeiska kommissionens plan för att driva på och sammanlänka lokala företagar-ekosystem i EU så att nya teknikföretag kan uppkomma och växa, och uppgraderas till global nivå.

  Medlemmarna i Startup Europe Leaders Club är levande exempel på att företagande kan vara en mycket attraktiv karriär. – De här människorna pratar inte bara om att göra något, de har verkligen gjort det! Därför borde ungdomar och politiker lyssna på vad de har att säga, säger Neelie Kroes.

  Spotify finns nu exempelvis i 23 länder, Skype hanterar en tredjedel av alla utlandssamtal, Angry Birds är större än Twitter, med över 250 miljoner aktiva användare per månad. Och ändå minskar antalet studenter som tar examen inom IKT, och köerna till arbetsförmedlingarna växer. Företagarna kan hjälpa oss med dessa problem.

  Här följer listan på ledande företagare (i alfabetisk ordning. I bilagan finns deras detaljerade biografi):

      -   Zaryn Denzel, (@Zaryn), född i Kalifornien,  har grundat Tuenti, Spaniens största slutna (invite-only) sociala nät.

      -   Daniel Ek (@eldsjal)  och Martin Lorentzon (@MartinLorentzon) – har grundat Spotify, onlinetjänsten för direktuppspelning (streaming) av musik

      -   Kaj Hed (@RovioHQ) – ordförande i Rovio (Angry Birds)

      -   Lars Hinrichs (@LarsHinrichs) – grundare av och vd i HackFwd, ett bolag för investeringar i idéstadiet (pre-seed)

      -   Joanna Shields (@TechCityUK) vd och ordförande i Tech City Investment Organisation

      -   Reshma Sohoni (@rsohoni) – partner i SeedCamp, en katalysator för nästa generation av företagare i EU

      -   Boris Verldhuijzen van Zanten (@Boris) en av grundarna av The Next Web

      -   Niklas Zennström(@atomicoventures) – medgrundare av Skype, Kazaa, Joltid och Joost och Atomico

  Webbföretagare har ett enormt inflytande på ekonomi och samhälle i hela världen. De flesta nya arbetstillfällena uppstår i nygrundade företag, och 45 % av EU:s befolkning skulle helst vilja vara egna företagare.

  Tillsammans står nya företag under sitt första verksamhetsår för tre miljoner nya arbetstillfällen per år i USA: det är denna dynamik vi skulle vilja nå upp till i EU.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 21/03/2013  |Till början