Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Talouden vastatuuli laantuu?
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

27/02/2013

EU:n rahoitusmarkkinoiden tilanne on parantunut huomattavasti viime kesästä. Silti taloudellinen toiminta vuoden 2012 jälkipuoliskolla jäi odotettua vähäisemmäksi. Tärkeimpien indikaattoreiden mukaan EU:n BKT on kuitenkin nyt ohittanut aallonpohjan, ja talouden odotetaan pikku hiljaa elpyvän. Nämä seikat käyvät ilmi komission tuoreesta kasvuennusteesta.

  Talouden vastatuuli laantuu?

  Kasvun käynnistää ulkoisen kysynnän kasvu, mutta myös EU:n sisäisten investointien ja kulutuksen ennakoidaan toipuvan myöhemmin vuoden kuluessa. Vuoteen 2014 mennessä EU:n sisäisen kysynnän odotetaan toimivan BKT:n kasvun pääveturina.

  Taloudellisen toiminnan vähäisyys vuoden 2012 lopulla merkitsee alhaista lähtötasoa tälle vuodelle. Koska kasvu on käynnistynyt hitaammin kuin aiemmin odotettiin, BKT:n ennustetaan vuonna 2013 kasvavan koko EU:ssa vain hieman (0,1 prosenttia) ja supistuvan euroalueella 0,3 prosenttia. BKT:n neljännesvuosittaiset muutokset ovat suurempia kuin vuotuisesta luvusta voisi päätellä: vuoden 2013 viimeisen neljänneksen BKT:n ennustetaan olevan koko EU:ssa 1,0 prosenttia ja euroalueella 0,7 prosenttia suurempi kuin vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä.

  Suomen BKT:n kasvuksi ennustetaan 0,3 prosenttia tänä ja 1,2 prosenttia ensi vuonna. Suomen työttömyysaste puolestaan kasvaa tänä vuonna 8,0 prosenttiin, josta sen ennakoidaan laskevan 7,9 prosentiin ensi vuonna.

  Ero rahoitusmarkkinoiden tilanteen paranemisen ja heikohkojen vuotta 2013 koskevien makrotalouden näkymien välillä johtuu pitkälti taseiden sopeuttamisprosessista, joka vielä jarruttaa kasvua lyhyellä aikavälillä. Kunhan prosessi etenee, se lujittaa kasvun perustaa vuonna 2014. Vuoden 2014 kasvuksi ennakoidaan 1,6 prosenttia koko EU:ssa ja 1,4 prosenttia euroalueella.

  Komission talous- ja rahapoliittisista asioista sekä eurosta vastaava varapuheenjohtaja Olli Rehn tiivisti Euroopan taloudellisen tilanteen näin: ”Meneillään olevat Euroopan talouden tasapainottamistoimet heikentävät kasvua lyhyellä aikavälillä. Loppuvuoden luvut ovat olleet pettymys, mutta viime aikoina on ollut merkkejä hieman paremmasta ja sijoittajien luottamus on kasvussa. Viime aikojen päättäväiset toimet pohjustavat käännettä elpymiseen. Nyt on pysyttävä kurssissa ja varottava hukkaamasta tilaisuutta, jotta kasvava luottamus ei vaarantuisi ja hidastaisi kasvun ja työllisyyden käännettä parempaan."

  Lue asiaa koskeva komission raportti täältä (englanniksi)

  Lue myös koko lehdistötiedote täältä.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 07/03/2013  |Sivun alkuun