Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

EU:n Mies van der Rohe –nykyarkkitehtuuripalkinto 2013
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

04/02/2013

Euroopan komissio ja Fundació Mies van der Rohe ovat ilmoittaneet viisi loppukilpailuun valittua ehdokasta. Teokset kilpailevat Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnosta eli vuoden 2013 Mies van der Rohe –palkinnosta.

  EU:n Mies van der Rohe –nykyarkkitehtuuripalkinto 2013

  Palkintokilpailuun ilmoitettiin yhteensä 335 teosta EU:n Kulttuuri-ohjelmaan osallistuvista 37 Euroopan maasta.

  Suomesta kilpailuun osallistuivat Helsingin yliopiston pääkirjasto, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Seinäjoen kirjasto sekä Kampin kappeli.

  Asiantuntijoista koostuva palkintolautakunta valitsi loppukilpailuun seuraavat työt:

  Kaupungintalo, Gent, Belgia. Arkkitehdit: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

  Superkilen (urbaani kulttuurien puisto), Kööpenhamina, Tanska. BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

  Harpa – Reykjavikin konserttisali ja konferenssikeskus, Reykjavik, Islanti. Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

  Vanhusten asuntoja, Alcácer do Sal, Portugali. Aires Mateus Arquitectos

  Metropol Parasol (kulttuuri- ja kauppatila), Sevilla, Espanja. J. Mayer H.

  Pääpalkinnon voittaja ja nuoren arkkitehdin erityismaininnan saaja julistetaan toukokuussa, ja palkinnot jaetaan 6. kesäkuuta Barcelonassa Mies van der Rohe ‑paviljongissa järjestettävässä tilaisuudessa.

  Arkkitehtuuri on Euroopan elinvoimaisen kulttuuri- ja luovan alan ytimessä. Ala työllistää yli puoli miljoonaa henkeä. Rakennusalalla on lisäksi yli 12 miljoonaa työpaikkaa. Kulttuuri- ja luova ala muodostavat kokonaisuudessaan 4,5 prosenttia EU:n BKT:stä.

  Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnolla eli Mies van der Rohe –palkinnolla tuodaan esille Euroopan arkkitehtien panosta uusien ideoiden ja uuden teknologian kehittämisessä nykyaikaisen kaupunkisuunnittelun yhteydessä. Palkinto perustettiin vuonna 1987, ja sen rahoittavat yhdessä EU:n Kulttuuri-ohjelma ja Fundació Mies van der Rohe. Pääpalkinto on arvoltaan 60 000 euroa ja sitä pidetään arvostetuimpana Euroopan arkkitehtuuripalkintona. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi kahden edellisen vuoden aikana valmistuneille teoksille. Tämän vuoden palkintojenjakotilaisuus on järjestyksessä kolmastoista.

  Kilpailu on saanut nimensä Ludwig Mies van der Rohelta, jota pidetään yhtenä 1900-luvun modernin arkkitehtuurin edelläkävijöistä. Hänen kuuluisimpia töitään ovat Saksan paviljonki Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929, Villa Tugendhat Tšekin Brnossa, Seagram Building New Yorkissa ja Neue Nationalgalerie Berliinissä.

  Luettelon kaikista kilpailuun osallistuneista 335 työstä voi ladata klikkaamalla seuraavia maiden nimiä:

  Albania, Alankomaat, Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Turkki,Unkari, Viro ja Iso-Britannia.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 15/02/2013  |Sivun alkuun