Sökväg


Om oss
Om representationen

EU:s journalistpris för folkhälsa delas ut för fjärde gången
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

30/01/2013

Vinnarna i den fjärde upplagan av EU:s journalistpris för folkhälsa tillkännagavs vid en prisceremoni i Bryssel i går kväll. De vinnande artiklarna har valts ut av sammanlagt 557 bidrag från hela EU och handlar om frågor som rör folkhälsa och hälso- och sjukvård, samt ett specialpris för insatser mot rökning.

  Europeiska kommissionen

  Pressmeddelande

  Bryssel den 30 januari 2013. IP/13/63

  Vinnarna är:

  Första plats: Petr Třešňàk (Tjeckien), tidningen Respekt, för artikeln ”Adventures in ward 14” om en psykiatrisk avdelning med svåra fall och en engagerad sjuksköterska som gjorde en betydelsefull insats.

  Andra plats: Ailbhe Jordan (Irland), tidningen Medical Independent, för artikeln ”Is screening a waste of cash?” som granskar debatten om värdet av cancerscreening och dess kostnadseffektivitet, speciellt i fall med bröstcancer.

  Tredje plats: Daniela Cipolloni (Italien), tidningen Oggi Scienza, för artikeln ”All those lies spread by umbilical cord banks” om det kontroversiella ämnet att spara navelsträngar från spädbarn för framtida medicinska behandlingar.

  Vinnare av specialpriset: Tobias Zick (Tyskland), tidningen NEON, för den ingående artikeln ”Thick air” som undersöker hur rökning har gått från att vara coolt till att bli ocoolt i Tyskland genom att redovisa för de historiska, politiska, juridiska och filosofiska aspekterna av tobakskontroll.

  De fyra journalisterna som får pris i kväll är inte rädda för att ta upp svåra ämnen och gör det på ett föredömligt sätt, säger hälsokommissionär Borg. Trots så olika ämnen som mental hälsa, cancerscreening, bevarande av navelsträngsblod och tobakskontroll är den gemensamma nämnaren att alla tar upp obekväma frågor som behöver debatteras mer på EU-nivå.

  EU:s journalistpris för hälsofrågor, som nu delas ut för fjärde gången, vill lyfta fram viktiga hälsofrågor som påverkar människors liv i hela EU. De är också frågor som kommissionen reglerar genom lagstiftning eller andra initiativ. Priset syftar också till att uppmuntra och belöna utmärkt hälsojournalistik i Europa.

  Läs mer om journalistpriset och läs pristagarnas och de övriga finalisternas artiklar här.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 30/01/2013  |Till början