Sökväg


Om oss
Om representationen

Miljarder euro till forskning
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

30/01/2013

EU-kommissionen har tillkännagivit vinnarna i mångmiljardsatsningen på framtida och ny teknik (FET). De två segrande projekten om grafen respektive människohjärnan får vardera en miljard euro så att de under de kommande tio åren kan ge oss nya kunskaper i gränslandet mellan naturvetenskap och teknik. I de båda projekten finns forskare från minst 15 medlemsländer och nära 200 forskningsinstitutioner.

  Miljarder euro till forskning

  Finlandsbördige Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers i Göteborg. är ledare för pilotprojektet Graphene Coordinated Action som samlar forskare och företag från flera länder i Europa. Hans projekt tävlade om de två största anslagen i EU:s historia. I pengar räknat handlar det om en miljard svenska kronor per år i tio år. Många jämför dessa EU-satsningar med USA:s beslut att ta människan till månen på 1960-talet. Det kolbaserade materialet grafen har unika egenskaper. Tunnare än så här kan ett material inte bli. Det är leder ström snabbare än kisel, är 100-300 gånger starkare än stål och har unika optiska egenskaper. Jari Kinaret tror att grafen kan komma att bli en lika stor revolution inom materialområdet som plast. Man kan bl.a. ersätta silikon i datatekniska produkter med grafen.

  Inom det andra projektet om människohjärnan ska man bygga världens största experimentanläggning för att ta fram en mycket detaljerad modell av en hjärna. Man ska studera hur människohjärnan fungerar och i slutändan ta fram skräddarsydda behandlingar av bl.a. neurologiska sjukdomar. Forskningen lägger den vetenskapliga och tekniska grunden för medicinska framsteg som dramatiskt kan förbättra livskvaliteten för miljoner EU-invånare.

  Läs mer här (på engelska).

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 07/02/2013  |Till början