Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Miljardeja euroja tutkimukselle
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

30/01/2013

Euroopan komissio on julistanut voittajat tulevan ja kehitteillä olevan teknologian (FET) alan kilpailussa. Voittaja-aloitteet ”Graphene” ja ”Human Brain” saavat kumpikin miljardi euroa, jonka ansiosta ne voivat harjoittaa 10 vuoden ajan maailman huippuluokan tutkimusta luonnontieteen ja teknologian risteyskohdassa. Kummassakin aloitteessa on tutkijoita ainakin 15 EU-maasta ja lähes 200 tutkimuslaitosta.

  Miljardeja euroja tutkimukselle

  Graphene-hankkeen johdossa on professori Jari Kinaret Chalmersin teknisestä korkeakoulusta (Chalmers tekniska högskola, Ruotsi). Graphene-hankkeessa tutkitaan ja hyödynnetään mullistavan hiilipohjaisen materiaalin ainutlaatuisia ominaisuuksia. Grafeenissa yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla fyysiset ja kemialliset ominaisuudet, koska se on äärimmäisen ohut materiaali, johtaa sähköä paljon paremmin kuin kupari, on 100–300 kertaa lujempaa kuin teräs ja sillä on ainutlaatuisia optisia ominaisuuksia. Grafeenin käytön keksivät eurooppalaiset tutkijat vuonna 2004, ja aineesta odotetaan tulevan 2000-luvun ihmemateriaali, jollainen muovi oli 1900-luvulla; sillä muun muassa voidaan korvata silikoni tietoteknisissä tuotteissa.

  Human Brain -hankkeessa luodaan maailman laajin koelaitteisto aivoja kuvaavan erittäin yksityiskohtaisen mallin kehittämiseksi, ihmisaivojen toiminnan tutkimiseksi sekä neurologisten ja vastaavien sairauksien yksilöityjen hoitojen kehittämiseksi. Tutkimuksella luodaan tieteellinen ja tekninen perusta lääketieteelliselle edistykselle, jolla on potentiaalia parantaa merkittävästi miljoonien eurooppalaisten elämänlaatua.

  Lue lisätietoja täältä (englanniksi).

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 07/02/2013  |Sivun alkuun