Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Sinä ja minä saimme Nobelin rauhanpalkinnon!
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

28/11/2012

Palkinto luovutettiin Euroopan unionille Oslossa maanantaina 10.12.2012. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy pitivät tilaisuudessa puheen, jonka voit lukea täällä.

  Kuva: Rodeo

  Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin Euroopan unionille ja sen kansalaisille.

  Nobelin rauhanpalkinto 2012 myönnettiin Euroopan unionille rauhan, sovun, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa jo kuuden vuosikymmenen ajan. Unionin rooli Euroopan yhtenäistämisessä sekä rauhan ja vakauden säilyttämisessä toisen maailmansodan jälkeen on ollut merkittävä. Palkinto luovutetaan unionille ja sen kansalaisille Oslossa maanantaina 10. joulukuuta klo 14 Suomen aikaa. Palkinnon vastaanottavat komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy sekä Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz.

  Nobel-palkinto on ruotsalaisen tiedemiehen Alfred Nobelin perustama ja hänen mukaansa nimetty rauhan, lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden alalla jaettava palkinto. Rauhanpalkinnon valitsee Norjan suurkäräjien valitsema viisijäseninen valintakomitea. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901. Nobelin rauhanpalkinto jaetaan vuosittain Oslossa Alfred Nobelin kuolinpäivänä 10. joulukuuta. Nobel-palkintoon kuuluu noin miljoonan euron suuruinen rahapalkinto. EU lahjoittaa palkintosumman sodasta kärsivien lasten hyväksi.

  Nobelin rauhanpalkinnon saaminen on EU:lle suuri kunnia ja kiitos siitä kuuluu kaikille unionin 500 miljoonalle kansalaiselle. Yhä useampi Euroopan maa on halunnut liittyä mukaan rauhaa ja vakautta edistävään unioniin ja on valmis tekemään töitä yhtenäisen Euroopan puolesta. EU sitoutuu nyt ja tulevaisuudessa jatkamaan työtään rauhan ja turvallisuuden hyväksi Euroopassa, sen lähialueilla ja muualla maailmassa.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 13/12/2012  |Sivun alkuun