Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Eurooppalaiset vaikuttajat penäävät EU-johtajilta tukea Erasmukselle
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

12/11/2012

Yli 100 eurooppalaista vaikuttajaa koulutuksen, taiteen, kirjallisuuden, talouselämän, filosofian ja urheilun parista on allekirjoittanut avoimen kirjeen EU:n valtioiden ja hallitusten päämiehille tukemaan uhattuna olevaa Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmaa. Allekirjoittajia on jokaisesta EU-maasta. Mukana ovat muun muassa espanjalainen elokuvaohjaaja Pedro Almodovar, FC Barcelonan puheenjohtaja Sandro Rosell, Nobel-palkinnon voittanut professori Christopher Pissarides ja useita olympiavoittajia. Suomesta kirjeen allekirjoittivat emeritusprofessori Tuomo Martikainen sekä Erasmus-lähettiläs, vammaisasiamies Paula Pietilä.

  Euroopan komissio

  Lehdistötiedote

  Bryssel 9. marraskuuta 2012 —  IP/12/1192

  Allekirjoittajat ovat huolissaan siitä, että kädenvääntö vuosien 2012 ja 2013 EU-budjetista saattaa johtaa opiskelijoiden määrän ja avustusten merkittävään vähentymiseen ohjelmassa.

  Erasmus on viimeisten 25 vuoden aikana mahdollistanut sen, että melkein kolme miljoonaa nuorta eurooppalaista on voinut opiskella ulkomailla. Viime aikoina ohjelmasta on lisäksi tuettu työharjoittelua yrityksissä ulkomailla. Kokonainen sukupolvi on oppinut elämään ja työskentelemään toisesta kulttuurista tulevien ihmisten kanssa ja hankkinut sellaista osaamista ja monitaitoisuutta, jota nykyaikaisilla työmarkkinoilla tarvitaan.

  Kirjeessä varoitetaan, että jollei vuosien 2012 ja 2013 EU-budjeteissa myönnetä riittävästi varoja opiskelijoille aiemmin sovittujen sitoumusten pohjalta jo tehtyjen lupausten täyttämiseksi, tuhannet saattavat menettää tilaisuuden, joka voisi mullistaa koko heidän elämänsä.

  Ohjelmaan kohdistuva uhka ei voisi sattua pahempaan aikaan Euroopan nuorison kannalta. Nuorisotyöttömyys 15–24-vuotiaiden keskuudessa on kasvanut puolella kriisin alusta lähtien, ja joka viides nuori eurooppalainen (yli viisi miljoonaa) on nyt vailla työtä.

  Kirjeessä vaaditaan, että Euroopan olisi panostettava koulutukseen yhtenä keskeisenä keinona selviytyä kriisistä. Lisäksi siinä tuodaan esille komission suunnitelmat lisätä nuorten mahdollisuuksia parantaa taitojaan ja työllistettävyyttään uuden vuonna 2014 käynnistettäväksi kaavaillun Yhteinen Erasmus -ohjelman puitteissa.

  Kirjeessä todetaan lopuksi: ”Yhteisen Erasmuksen kustannukset ovat alle 2 prosenttia EU:n kokonaisbudjetista. EU-maiden valtionjohdon edustajat, lähiviikkoina teillä on ainutkertainen tilaisuus antaa tukenne uudelle ohjelmalle ja varmistaa, että ohjelma saa tarvitsemansa resurssit. Nuorisomme ansaitsee sen. Euroopan tulevaisuus on sen varassa.”

  Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou suhtautui myönteisesti kirjeen julkaisemiseen. ”Erasmus-ohjelma on muuttanut ihmisten elämää ja avartanut ajatusmaailmaamme jo neljännesvuosisadan ajan. Tämän soisi jatkuvan vielä pitkään! Nuoret ovat kärsineet kriisistä eniten, ja he tarvitsevat nyt tukeamme enemmän kuin koskaan. Olen ylpeä ja liikuttunut siitä, että niin monet ihmiset eri elämänaloilta ovat yhdessä julistaneet tukensa Erasmus-ohjelmalle.”

  Lisätietoja

  Erasmus-kirje Facebookissa

  MEMO/12/816 Usein kysyttyjä kysymyksiä Erasmus-ohjelmasta ja sen budjetista

  Erasmus: maailman ja mielen avartaja jo 25 vuotta

  Erasmus-opiskelijavaihtojen määrässä 8,5 prosentin kasvuennätys

  Erasmus-ohjelma – Eurooppalainen menestystarina

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 12/11/2012  |Sivun alkuun