Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty EU:lle
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

12/10/2012

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty EU:lle pitkäjänteisestä työstä Euroopan yhdistämiseksi syvenevän talouskriisin keskellä.

  Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty EU:lle

  Nobel-komitea kiitti EU:ta toisen maailmansodan jälkeisestä jälleenrakennustyöstä ja siitä, kuinka EU on luonut vakautta suhteessa naapurivaltioihin muun muassa sen jälkeen kun Berliinin muuri murtui vuonna 1989.

  Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland kertoo, että EU ja sen edeltäjät ovat panostaneet yli kuuden vuosikymmenen ajan rauhaan ja sovitteluun sekä demokratiaan ja ihmisoikeuksiin.

  Euroopan unionin komission puheenjohtaja José Manuel Barroson mukaan Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen on suuri kunnia koko EU:lle ja sen 500 miljoonalle kansalaiselle.

  Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton ilmoitti olevansa iloinen Nobelin palkinnon myöntämisestä tunnustuksena sen työstä sovittelun, demokratian, ihmisoikeuksien edistämisen sekä rauhan ja vakauden alueen laajentamisesta Euroopassa.

  Entisistä vihollisista on tullut läheisiä kumppaneita ja ystäviä EU-maissa, hän jatkoi.

  Ashton on ylpeä saadessaan jatkaa tätä työtä. Euroopan ulkosuhdehallinnon luomisen avulla voidaan Ashtonin mukaan kehittää kokonaisvaltaista lähestymistapaa EU:n keskeisten arvojen edistämiseksi maailmassa.

  Ashton ilmoitti jatkavansa sinnikkäästi työtä tämän prosessin jatkamiseksi.

  Puheenjohtaja Barroson lausunto vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisen johdosta

  "Arvoisat kuulijat,

  Minun on myönnettävä, että kun heräsin aamulla, en odottanut että tästä päivästä tulisi näin hyvä.

  Liikutuin suuresti, kun sain tiedon Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä EU:lle. On suuri kunnia,  että Nobeli-komitea myöntää vuoden 2012 rauhanpalkinnon EU:lle. Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottaminen on todellakin suuri kunnia kaikille EU:n 500 miljoonalle kansalaiselle, jäsenvaltioille ja EU:n toimielimille.

  Se on oikeutettu tunnustus ainutlaatuiselle hankkeelle, joka toimii kansalaistensa ja myös koko maailman hyväksi.

  Emme saa unohtaa koskaan, että Euroopan unionin alkuperäisenä ajatuksena oli saattaa yhteen kansat, jotka nousivat tuhoisan toisen maailmansodan raunioista, ja yhdistää ne rauhaprojektiin, joka rakentui yhteistä eurooppalaista etua edustavien ylikansallisten toimielinten varaan.

  Euroopan yhteisö ja sittemmin Euroopan unioni on jälleenyhdistänyt kylmän sodan jakamia maita. Tässä työssä se on korostanut seuraavia arvoja: ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, demokratia, oikeudenmukaisuus, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

  Euroopan unioni pystyi muutosvoimansa avulla aloittamaan kuudesta valtiosta ja jälleenyhdistämään melkein koko Euroopan mantereen. Vapaus, demokratia, oikeudenmukaisuus, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat arvoja, joihin ihmiset ympäri maailman pyrkivät. Ne ovat myös arvoja, joita Euroopan unioni edistää tehdäkseen maailmasta paremman paikan kaikille. Olemme ylpeitä siitä, että Euroopan unioni on maailman suurin kehitysavun ja humanitaarisen avun antaja. Maapallomme suojelemiseksi tärkeässä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja globaalien julkishyödykkeiden edistämisessä Euroopan unioni on myös kärkijoukossa.

  Nobel-komitean tänään myöntämä palkinto osoittaa, että näinä vaikeina aikoina Euroopan unioni inspiroi edelleen maita ja ihmisiä ympäri maailmaa, ja että kansainvälinen yhteisö tarvitsee vahvan Euroopan unionin.

  Nobel-komitean ja kansainvälisen yhteisön hyvin tärkeä viesti Euroopalle on, että Euroopan unioni on jotain hyvin arvokasta, jota meidän tulisi vaalia eurooppalaisten ja koko maailman edun vuoksi.

  Kiitän mielenkiinnostanne."

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 28/11/2012  |Sivun alkuun