Sökväg


Om oss
Om representationen

Yngre elitforskare får 800 miljoner i forskningsmedel från EU
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

10/09/2012

Europeiska forskningsrådet meddelar i dag att man delat ut forskningsmedel på nästan 800 miljoner euro till 536 yngre elitforskare. Forskningsrådets ”startbidrag” på upp till två miljoner euro per projekt kommer att ge de mest lovande forskarna möjlighet att utveckla sina idéer vid kunskapens frontlinjer. Det kommer också att ge dem möjlighet att bygga upp egna forskarlag med över 3 000 doktorander och forskare med doktorsexamen och därigenom stödja en ny generation av elitforskare i Europa. I sin största utdelning av forskningsmedel någonsin kommer Europeiska forskningsrådet att stödja forskare av 41 nationaliteter i 21 europeiska länder. De utvalda projekten täcker en mängd olika forskningsområden, från de sociala effekterna av samarbetet om förnybar energi i Medelhavsområdet till laserbaserade hörapparater och optisk fjärranalysteknik för bygg- och anläggningsarbeten.

  Europeiska kommissionen

  Pressmeddelande

  Bryssel den 10 september 2012. IP/12/946

  Till den senaste ansökningsomgången inkom 4 741 ansökningar, vilket är 16 % fler än förra året. Det visar att både medvetenheten och populariteten ökar. 44 % av de utvalda förslagen tillhörde området fysik och ingenjörsvetenskap, 37 % biovetenskap och 19 % samhällsvetenskap och humaniora. De utvalda forskarnas medelålder är omkring 37 år. 24 % av dem är kvinnor, vilken är en ökning från förra årets 21 %. De valdes ut genom en sakkuniggranskning som gjordes av 25 grupper bestående av framstående forskare från hela världen. Det finns ett enda urvalskriterium, nämligen vetenskaplig excellens.

  Europeiska forskningsrådets startbidrag är till för yngre elitforskare oavsett nationalitet, under förutsättning att de är baserade i Europa eller villiga att flytta dit. Varje forskningsbidrag är värt upp till totalt 2 miljoner euro över en femårsperiod. De flesta utvalda forskarna kom från Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

  Mer information:

  http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

  http://erc.europa.eu/

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Luxemburg
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europa Parlamentets Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 11/09/2012  |Till början