Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Euroopan Space Expo Helsingin Narinkkatorilla!
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

08/08/2012

Helsinki isännöi uutta kiertävää näyttelyä, joka esittelee millainen välitön vaikutus avaruusalan toiminnoilla ja sovelluksilla on arjessamme. Avaruustekniikasta riippuvaisia sovelluksia, jotka auttavat esimerkiksi kuljetusten optimoinnissa, maa- ja kalatalouden tehostamisessa, ympäristön suojelemisessa tai turvallisuuden parantamisessa, on yli 30 000 kappaletta.

  Euroopan komissio

  Lehdistötiedote

  IP/11/136

  Näyttely, joka oli suurmenestys Kööpenhaminassa ja Toulousessa, saapuu Helsingin Narinkkatorille 17.–21. elokuuta. Kävijät saavat nähdä, koskea ja kokea monenlaisia innovatiivisia tekniikan tuotteita ja palveluita, jotka ovat mahdollisia avaruuden ansiosta. Näyttelyssä on myös asiantuntijoita, jotka luennoivat erinäisistä aiheista.

  Seuraavan kahden vuoden aikana näyttely järjestetään 20–30 kaupungissa. Ennen vuoden loppua näyttelyn kohteina ovat myös Bryssel, Wien, Larnaka ja Lontoo.

  Investoinnit EU:n lippulaivoihin Galileoon ja GMES:ään (Global monitoring for the environment and Security) hyödyttävät Euroopan kansalaisia useiden palvelujen ja sovellusten muodossa. Ne tarjoavat mahdollisuuden maailmanlaajuisiin markkinoihin ja tukevat työpaikkojen luomista ja talouskasvua.

  Galileon ansiosta Eurooppa on ottanut askeleen lähemmäksi oman satelliittipaikannusjärjestelmän luomista, mikä hyödyttää taloutta ja kansalaisten elämää. Uuden järjestelmän ansiosta vuodesta 2014 lähtien on odotettavissa parannuksia kaikkiin sellaisiin palveluihin ja sovelluksiin, joiden tehokas toiminta riippuu ratkaisevasti satelliittinavigointiteknologiasta. Esimerkkeinä voidaan mainita tarkempi ajoneuvonavigointi, tehokas tieliikenteen hallinta, etsintä- ja pelastuspalvelut, turvallisemmat pankkitapahtumat ja luotettava sähköhuolto.

  Satelliittipaikannusjärjestelmien markkinat nousevat 240 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Noin 7 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta (n. 800 miljoonaa euroa) on riippuvainen satelliittipaikannuksen palveluista. Itsenäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että Galileo voisi hyödyttää Euroopan taloutta jopa 90 miljardilla eurolla sen 20 ensimmäisenä toimintavuotena.

  Galileon rinnalla toimiva GMES-järjestelmä käyttää satelliittien ja maanpäällisten järjestelmien keräämää mittausdataa ja auttaa ymmärtämään ilmastonmuutosta ja muita ilmastokysymyksiä esimerkiksi tarkkailemalla merten tilaa ja ilmakehän kemiallista koostumusta. GMES:ää sovelletaan myös turvallisuuteen, kuten rajavalvonnan tehostamiseen. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mukaan kaupallisten maahavainnointitietojen markkinoiden arvo voisi nousta kolmeen miljardiin euroon vuonna 2017. GMES:n odotetaan tarjoavan jopa kymmenkertaisen hyödyn siihen tehtyihin sijoituksiin nähden.

  Euroopan avaruusteollisuuden arvo on tällä hetkellä 5,4 miljardia euroa vuodessa ja se työllistää yli 31 000 korkeakoulutettua henkilöä.

  Katso lisätietoja täältä.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 08/08/2012  |Sivun alkuun