Sökväg


Om oss
Om representationen

Roboten som sjunger om säkra leksaker har gjort en musikvideo!
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

22/08/2012

Europeiska unionens säkerhetsregler om leksaker är världens striktaste. Om man ändå bryter mot reglerna kan våra barn komma åt farliga leksaker. Förra julen startade kommissionen en kampanj för säkra leksaker. Kampanjen syftar till att informera européer om hur man kan skaffa sig säkra leksaker och använda dem tryggt. Nu fortsätter kampanjen i form av en ny video!

  Foto: Jiri Moucka

  På videon ser vi CE-E, en sjungande robot som ger barn råd om leksakssäkerhet.

  Se videon och läs mer om kampanjen här.

  Att tänka på när du köper leksaker:

  Köp bara CE-märkta leksaker. CE-märkningen visar att tillverkaren går i god för att leksaken följer alla EU:s säkerhetsregler, som är bland världens strängaste.

  Köp inte leksaker med små löstagbara delar till barn under 3 år. Kvävning är en särskild risk för barn under 3 års ålder, eftersom de stoppar allting i munnen. Leksaker med den här symbolen är inte lämpliga för barn under 3 år.

  Läs alla varningar och anvisningar. Känn till ålders- och säkerhetsråd och ta dem på allvar. Se till att leksaken är lämplig för barnets ålder, och tänk på barnets humör, vanor och beteende när du köper en ny leksak.

  Håll ett öga på barnen när de leker. Se till att alla leksaker används som det är tänkt och att de är lämpliga för barnets ålder och färdigheter. Att se till barn som leker skyddar deras säkerhet, och är dessutom roligt!

  Köp leksaker hos pålitliga butiker och näthandlare. De tar ansvar för de leksaker de säljer och brukar ta tillbaka felaktiga produkter. Var försiktig och kontrollera begagnade eller avlagda leksaker. Äldre leksaker kanske inte uppfyller dagens säkerhetskrav.

  Rapportera alltid osäkra leksaker till tillverkaren eller återförsäljaren som du köpte den av.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Dina rättigheter, din framtid
  Europaåret för medborgarna
  Italiens EU-ordförandeskap
  Resurseffektivitet
  Den finansiella och ekonomiska krisen
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  Climate Action
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 24/08/2012  |Till början