Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

EU:n rajoilla pysäytettiin viime vuonna yli 100 miljoonaa tuoteväärennöstä
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

24/07/2012

Vuonna 2011 tulli pysäytti EU:n rajoilla lähes 115 miljoonaa tuotetta, joita epäiltiin tuoteväärennöksiksi. Vuonna 2010 tällaisia tuotteita oli 103 miljoonaa, joten haltuunottojen määrä kasvoi 15 prosenttia. Vuonna 2011 haltuunotettujen tavaroiden arvo oli lähes 1,3 miljardia euroa ja 1,1 miljardia euroa vuonna 2010. Suomessa haltuunottojen määrä kasvoi vielä enemmän, 44 prosenttia. Nämä tiedot käyvät ilmi teollis- ja tekijänoikeuksien valvontaan liittyvää tullitoimintaa koskevasta komission vuosikertomuksesta, joka annettiin tänään. Kertomus sisältää myös tilastoja EU:n ulkorajoilla pysäytettyjen teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavien tuotteiden tyypistä, alkuperästä ja kuljetustavasta. Suurin osa tullin pysäyttämistä tavaroista oli lääkkeitä (24 prosenttia), pakkausmateriaaleja (21 prosenttia) tai savukkeita (18 prosenttia). Päivittäistavaroiden ja kuluttajien terveyttä ja turvallisuutta mahdollisesti vaarantavien tuotteiden osuus oli yhteensä 26,8 prosenttia kaikista pysäytetyistä tavaroista, kun vuonna 2010 se oli vain 14,5 prosenttia. Pysäytettyjen postipakettien määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2011, ja 36 prosenttia niistä sisälsi lääkkeitä.

  Euroopan komissio

  Lehdistötiedote

  Bryssel 24. heinäkuuta 2012 — IP/12/823

  Kiina on edelleen merkittävin tuoteväärennösten lähde, sillä 73 prosenttia kaikista teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavista tavaroista oli peräisin sieltä. Tietyissä tuoteluokissa väärennösten pääasiallinen lähde on kuitenkin muualla. Väärennetyt elintarvikkeet ovat peräisin Turkista, alkoholijuomat Panamasta, virvoitusjuomat Thaimaasta ja matkapuhelimet Hongkongista. Noin 90 prosenttia kaikista pysäytetyistä tuotteista joko tuhottiin tai niistä käynnistettiin tuomioistuinmenettely rikkomuksen määrittämiseksi.

  Kuten Eurooppa 2020 -strategiassa todetaan, teollis- ja tekijänoikeuksien suojaaminen on EU:n talouden kulmakivi. Sillä on ratkaiseva merkitys tutkimuksen ja innovoinnin kehittämisessä ja työttömyyden vähentämisessä. Tehokas teollis- ja tekijänoikeuksien valvonta on välttämätöntä myös sen vuoksi, että tietyt sääntelemättömässä ympäristössä valmistettavat väärennökset (kuten elintarvikkeet, vartalonhoitotuotteet ja lelut) voivat aiheuttaa vakavan uhan kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle.

  Tulli on tältä osin keskeinen tekijä, sillä se estää teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavien tuotteiden pääsemisen EU:hun. Komissio toteuttaa parhaillaan useita toimia lujittaakseen tullin valmiuksia estää tällaista kauppaa. Komissio hyväksyi 24. toukokuuta 2011 teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvontaa koskevan asetusehdotuksen osana kattavaa teollis- ja tekijänoikeuspakettia.

  Myös kauppakumppanien kanssa tehtävällä yhteistyöllä voidaan merkittävällä tavalla estää teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavien tuotteiden vientiä EU:hun. Tuotannonalan kanssa tehtävä yhteistyö on myös erittäin tärkeää, jotta voidaan varmistaa, että teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavat tuotteet voidaan tunnistaa kunnolla. Yritykset voivat pyytää tullia toteuttamaan toimia, jos ne epäilevät, että niiden teollis- ja tekijänoikeuksia loukataan. Lisäksi tulli voi tehdä tarkastukset kohdennetummin tuotannonalalta saamiensa tietojen ansiosta. Komissio on laatinut oikeudenhaltijoille käsikirjan helpottamaan tällaisten pyyntöjen esittämistä.

  Lue kertomus kokonaisuudessaan täältä.

  Katso videoklippi aiheesta täältä.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 24/07/2012  |Sivun alkuun