Sökväg


Om oss
Om representationen

Tuffare regler för fordonskontroll ska rädda liv
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

13/07/2012

Fordonskontroller är grundläggande för trafiksäkerheten. Varje dag dör fler än fem personer på Europas vägar i olyckor orsakade av tekniska fel. EU-kommissionen har därför i dag antagit nya regler för att skärpa systemet med fordonsprovning.

  Bryssel den 13 juli 2012 - IP/12/780 

  Tekniska fel är en av de största orsakerna till olyckor. De orsakar 6 % av alla bilolyckor, vilket motsvarar 2 000 döda och många fler skadade varje år. 8 % av alla motorcykelolyckor beror på tekniska fel.

  Det största problemet är att det helt enkelt finns för många fordon med tekniska fel på vägarna. Nya undersökningar från Storbritannien och Tyskland visar att upp till 10 % av bilarna vid någon tidpunkt har ett fel som skulle göra att de inte klarar provet. Dessutom är det många tekniska fel med allvarliga konsekvenser för säkerheten (t.ex. ABS och ESP) som inte ens kontrolleras med gällande regler.

  De nuvarande EU-reglerna med minimikrav på standarder för fordon är från 1977, och det har bara gjorts smärre uppdateringar. Bilarna, förarbeteendet och tekniken har utvecklats mycket sedan dess.

  De nya förslagen siktar på att rädda mer än 1 200 liv per år och att undvika mer än 36 000 olyckor kopplade till tekniska fel.

  Om du kör en bil som inte lämpar sig för att vara i trafik, är du en fara för dig själv och för alla andra i din bil – din familj, dina vänner, dina kollegor. Du är dessutom en fara för alla andra trafikanter. Det är inte så svårt – vi vill inte ha dessa potentiellt dödsbringande bilar på våra vägar, säger kommissionens vice ordförande Siim Kallas, med ansvar för transport.

  De viktigaste inslagen i de nya förslagen är obligatorisk trafiksäkerhetsprovning i hela EU för mopeder och motorcyklar. Motorcykel- och mopedåkare, särskilt unga förare, är de mest utsatta i trafiken. Dessutom ska man öka frekvensen av periodisk trafiksäkerhetsprovning för gamla fordon. Om ett fordon är mellan 5 och 6 år gammal ökar antalet allvarliga olyckor dramatiskt. Man vill också öka frekvensen av provningar för personbilar och skåpbilar med exceptionellt långa körsträckor, göra det obligatoriskt att kontrollera elektroniska säkerhetskomponenter, och förhindra fusk med mätarställningen.

  För de senaste uppgifterna om dödsolyckor (2011) per EU-land, se IP/11/830

  Webbplatsen för EU-kommissionens generaldirektorat för rörlighet och transport

  Webbplatsen för Europeiska kommissionens vice ordförande med ansvar för transporter Siim Kallas

  Kontaktpersoner:

  Helen Kearns  +32 2 298 76 38

  Dale Kidd  +32 2 295 74 61

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Luxemburg
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europa Parlamentets Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 13/07/2012  |Till början