Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Ajoneuvojen tarkastusten tiukentaminen vähentää tieliikennekuolemia
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

13/07/2012

Ajoneuvojen tarkastukset ovat äärimmäisen tärkeitä tieliikenneturvallisuudelle. Keskimäärin yli viisi henkilöä kuolee päivittäin Euroopan teillä teknisistä vioista johtuvissa onnettomuuksissa. Tämän vuoksi Euroopan komissio hyväksyi tänään uudet säännöt, joilla tiukennetaan ja laajennetaan testausjärjestelmää.

  Bryssel 13. heinäkuuta 2012 – IP/12/780

  Tekniset viat ovat erittäin merkittävä onnettomuuksien syy. Ne aiheuttavat kuusi prosenttia kaikista auto-onnettomuuksista eli niiden vuoksi tieliikenteessä kuolee 2 000 ihmistä vuosittain ja loukkaantuu vieläkin useampi. Lisäksi tekniset viat ovat syynä kahdeksaan prosenttiin kaikista moottoripyöräonnettomuuksista.

  Suurimpana ongelmana on se, että maanteillä on yksinkertaisesti liikaa ajoneuvoja, joissa on teknisiä vikoja. Isossa-Britanniassa ja Saksassa hiljattain tehdyt tutkimukset osoittavat, että jopa 10 prosentissa autoista on jossakin vaiheessa vika, jonka vuoksi ne eivät läpäisisi tarkastuksia. Lisäksi monia teknisiä vikoja, joilla on merkittävä vaikutus turvallisuuteen (kuten viat ABS:ssä ja ajonvakautusjärjestelmässä), ei edes tarvitse tarkastaa nykyisten sääntöjen mukaan.

  Ajoneuvotarkastusten vähimmäisvaatimuksia koskevat EU:n säännöt vahvistettiin jo vuonna 1977, jonka jälkeen niihin on tehty vain vähäisiä muutoksia. Autot, ajokäyttäytyminen ja teknologia ovat kuitenkin kehittyneet huomattavasti tämän jälkeen.

  Uusien ehdotusten tavoitteena on säästää yli 1 200 ihmishenkeä ja välttää yli 36 000 onnettomuutta, jotka johtuvat teknisestä viasta.

  Liikenteestä vastaava varapuheenjohtaja Siim Kallas korostaa, että ajokunnottomalla autolla ajaminen vaarantaa kuljettajan hengen lisäksi kaikkien muiden autossa matkustavien hengen. ”Kaiken tämän lisäksi myös muut tienkäyttäjät asetetaan vaaraan. Ongelmaan on kuitenkin helppo ratkaisu: tällaiset ajoneuvot on saatava pois maanteiltämme”, Kallas totesi.

  Uusien ehdotusten tärkeimpiä kohtia ovat skootterien ja moottoripyörien pakolliset EU:n laajuiset tarkastukset. Skootterien ja moottoripyörien kuljettajat, erityisesti nuoret kuljettajat, ovat tienkäyttäjien suurin riskiryhmä. Lisäksi vanhoille ajoneuvoille tehdään määräaikaiset katsastukset aiempaa useammin. Kun ajoneuvoa on käytetty 5–6 vuotta, teknisistä vioista johtuvien vakavien onnettomuuksien määrä nousee dramaattisesti. Myös sellaisten henkilö- ja pakettiautojen tarkastuksia lisätään, joiden matkamittarin lukema on poikkeuksellisen korkea. Sähköisten turvakomponenttien tarkastuksesta tehdään pakollinen. Matkamittarin lukema on kirjattava ylös, mikä vähentää petosten mahdollisuutta.

  Viimeisimmät tiedot tieliikenteen kuolonuhrien määrästä (2011) jäsenvaltioittain jaoteltuna on asiakirjassa IP/12/326.

  Liikenteen ja liikkumisen pääosaston verkkosivu

  Liikenteestä vastaavan Euroopan komission varapuheenjohtajan Siim Kallasin verkkosivu

  Yhteyshenkilöt:

  Helen Kearns  +32-2 298 76 38

  Dale Kidd  +32-2 295 74 61

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Sinun oikeutesi, sinun tulevaisuutesi
  Euroopan kansalaisten teemavuosi
  Italian EU-puheenjohtajuus
  Resurssitehokkuus
  Rahoitus- ja talouskriisi
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  Climate Action
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan
  Viimeisin päivitys: 13/07/2012  |Sivun alkuun