Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Hyviä uutisia loma- ja työmatkalaisille EU:ssa - Hintakatto verkkovierailuille - Myös puheluille ja tekstiviesteille enimmäishinnat
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

28/06/2012

Uusi EU-asetus asetti 1. heinäkuuta 2012 alkaen ensimmäistä kertaa hintakaton datasiirrosta perittäville verkkovierailumaksuille. Internetiä mobiiliyhteydellä toisessa EU:n jäsenvaltiossa käyttävät voivat vastaisuudessa selata karttoja, ladata videoita ja valokuvia tai käyttää sosiaalista mediaa ja sähköpostia entistä huomattavasti halvemmalla. Uusilla säännöillä lasketaan datasiirtojen ohella myös puhelujen ja tekstiviestien enimmäishintoja.

  Hyviä uutisia loma- ja työmatkalaisille EU:ssa - Hintakatto verkkovierailuille - Myös puheluille ja tekstiviesteille enimmäishinnat

  Hyviä uutisia loma- ja työmatkalaisille EU:ssa - Hintakatto verkkovierailuille EU:ssa  - Myös puheluille ja tekstiviesteille enimmäishinnat

  Verkkovierailujen hintakattoasetus tietää kuluttajille ja kansalaisille enemmän valinnanvaraa, kilpailua ja uusia edullisia verkkovierailuhintoja. Operaattorit saavat vapaasti tarjota myös huokeampia hintoja. Hintakatoilla varmistetaan hintojen pysyminen tietyissä rajoissa, ja kilpailun odotetaan laskevan hintoja edelleen.

  Heinäkuun alussa voimaan tulevat toimenpiteet ovat ensiaskel kohti uutta järjestelmää, jossa edetään ottamalla lähivuosina asteittain käyttöön muitakin hintakattoja. Kuluttajat voivat 1. heinäkuuta 2014 alkaen tehdä EU:n alueella ennen matkaansa erillisen sopimuksen tai valita palveluntarjoajan matkakohteessa samaan tapaan kuin valitsisivat langattoman verkon.

  Matkapuhelimien käyttäjiltä perittävät enimmäishinnat 1. heinäkuuta 2012 alkaen

  • 29 senttiä (+ alv) minuutilta puhelun soittamisesta
  • 8 senttiä (+ alv) minuutilta puhelun vastaanottamisesta
  • 9 senttiä (+ alv) tekstiviestin lähettämisestä
  • 70 senttiä megatavulta (+ alv) ladattaessa tietoa internetistä tai selattaessa verkkosivuja ulkomailla (laskutus kilotavun tarkkuudella).

  Uudistus tuo etua kuluttajille EU:n alueella ja on myös konkreettinen askel kohti digitaalisia sisämarkkinoita.

  Mobiilidatan siirto EU:ssa halpeni

  Kaiken kaikkiaan EU:n verkkovierailuasetuksen päivitys tuo kuluttajien verkkovierailupuhelujen, -tekstiviestien ja -datasiirron hintoihin 75 prosentin säästöt verrattuna vuoden 2007 hintoihin. Eurooppalaiset käyttävät tänä vuonna verkkovierailupalveluihin noin 5 miljardia euroa, mikä tarkoittaa noin 15 miljardin säästöä verrattuna siihen, millaiset hinnat olivat kun EU:n ensimmäinen verkkovierailuasetus tuli voimaan vuonna 2007.

  Heinäkuussa 2009 datasiirto maksoi usein yli 4 euroa megatavulta. Uudet hinnat ovat noin kuudesosa näistä hinnoista. Kun hintoja leikataan lisää vuonna 2014, datasiirron enimmäishinnaksi jää noin 20 senttiä megatavulta (+ alv), mikä tarkoittaa 90 prosentin säästöä verrattuna moniin nykyisiin hintoihin.

  Operaattorit saavat vapaasti tarjota myös huokeampia hintoja. Hintakatoilla varmistetaan hintojen pysyminen tietyissä rajoissa, ja kilpailun odotetaan laskevan hintoja edelleen.

  Heinäkuun 2012 alusta lähtien EU:n ulkopuolella matkustaville annetaan yllätyssuurten laskujen estämiseksi tekstiviestillä, sähköpostitse tai ponnahdusikkunassa muistutus siitä, että heidän datalaskunsa lähenee 50:ä euroa tai ennalta sovittua muuta summaa. Käyttäjä voi jatkaa datapalvelujen käyttöä vain nimenomaisesti hyväksymällä summan ylittymisen. Tällä toimenpiteellä laajennetaan EU:ssa nykyään käytössä olevaa varoitusjärjestelmää.

  Heinäkuun alussa voimaan tulevat toimenpiteet ovat ensiaskel kohti uutta järjestelmää, johon edetään ottamalla asteittain käyttöön muitakin hintakattoja. Kuluttajille tämä tietää enemmän valinnanvaraa, kilpailua ja uusia edullisia verkkovierailuhintoja, sillä he voivat vastaisuudessa tehdä ennen matkaa erillisen sopimuksen tai valita palveluntarjoajan matkakohteessa samaan tapaan kuin valitsisivat langattoman verkon. Tämä tulee mahdolliseksi 1. heinäkuuta 2014.

  Lisätietoja:

  Euroopan komission verkkovierailusivusto

  Digitaalistrategiaa käsittelevä verkkosivusto

  Lue koko lehdistötiedote

  Neelie Kroesin verkkosivusto

  Neelie Kroes Twitterissä

  Yhteyshenkilöt:

  Ryan Heath  (+32-2 296 17 16), Twitter: @ECspokesRyan

  Linda Cain  (+32-2 299 90 19)

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 03/07/2012  |Sivun alkuun