Sökväg


Om oss
Om representationen

Flygresenärers rättigheter blir tydligare
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

14/06/2012

Många flygresenärer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet möter fortfarande problem i form av nekad resa och andra otillåtna krav. Samtidigt som tusentals åskådare med funktionshinder och deltagare i paralympiska spelen i London 2012 förbereder sig för sin resa offentliggör kommissionen riktlinjer för att klargöra rättigheterna vid flygresor.

  Europeiska kommissionen

  Pressmeddelande

  Bryssel den 14 juni 2012. IP/12/602

  Kvalitetsassistans är mycket viktig för personer med funktionshinder, och detta tas upp på ett positivt sätt i tolkningsriktlinjerna, säger Yannis Vardakastanis, ordförande för Europeiskt handikappforum. EU-kommissionen valde en balanserad metod och tog därför hänsyn till passagerare med funktionshinder och passagerare med nedsatt rörlighet på ett proportionerligt sätt.

  Riktlinjerna gäller resenärer vid alla flygplatser i EU och för EU-registrerade flygbolag världen över. De gäller även flygbolag från andra länder som flyger inom eller från EU.

  Syftet är att förtydliga EU:s regler om passagerarrättigheter för personer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet som reser med flyg (förordning (EG) nr 1107/2006).

  I riktlinjerna betonas vikten av förhandsanmälan. Det är viktigt att personer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet meddelar att de behöver assistans, minst 48 timmar före flygets avgångstid, så att flygplatserna och flygbolagen kan ordna den assistans som behövs.

  Passagerare rapporterar återkommande problem med nekade resor och olika krav på läkarintyg och medföljande personer. I riktlinjerna förtydligas att läkarintyg normalt inte bör krävas för personer med ett stabilt tillstånd, exempelvis synskadade eller rullstolsburna personer. Normalt bör man inte kräva en medföljande för en person som klarar sig själv.

  Passagerare med funktionshinder eller nedsatt rörlighet får ha två rörelsehjälpmedel som transporteras gratis. En passagerare som använder en elektrisk rullstol är skyldig att meddela flygbolaget minst 48 timmar i förväg. I riktlinjerna understryks vidare att erkända ledarhundar och assistanshundar får resa i kabinen om detta meddelas i god tid. Som för alla passagerare gäller flygbolagens allmänna bagageregler för sportutrustning som inte är rörelsehjälpmedel.

  Passagerare som behöver resa med syrgas måste meddela detta på förhand. I riktlinjerna förtydligas att flygbolaget ska avgöra om passagerare får ta med syrgas, och det finns inget krav på att flygbolaget ska erbjuda syrgas. Flygbolaget måste dock göra denna information lättillgänglig.

  Vad passagerare med nedsatt rörlighet behöver veta om flygresor

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Dina rättigheter, din framtid
  Europaåret för medborgarna
  Greklands EU-ordförandeskap
  Resurseffektivitet
  Kroatien
  EU och du
  Den finansiella och ekonomiska krisen
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  Climate Action
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 14/06/2012  |Till början