Sökväg


Om oss
Om representationen

Mera ut av EU på festivalen Världen i byn
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

15/05/2012

Kommissionens representation och Europaparlamentets informationskontor var med på festivalen Världens by för femte gången. Det soliga vädret och många populära uppträdande lockade fler än någonsin till Kajsaniemiparken och Järnvägstorget – 105 000 personer! EU-avdelningen i tältet Möjligheternas torg hade en strid ström av besökare. De tog tillfället i akt att prata med personalen om olika aktuella frågor men också om den fria rörligheten, som alltid är ett hett ämne.

  Mera ut av EU på festivalen Världen i byn

  En mängd olika material om allt från allmän EU-information till utvecklingssamarbete delades ut 26-27.5.2012. Boken Mathias och Amadou blev en favorit hos barnen. Den kan fortfarande beställas från vår informationstjänst! Vid barnens egen avdelning kunde de yngre besökarna färglägga bilder i en målarbok med jordbruk som tema eller bara ta igen sig ett tag och njuta av solen.

  För EU-kommissionen och Europaparlamentet är festivalen ett viktigt tillfälle att träffa människor och få höra deras åsikter. Varje år lyfts ett viktigt tema fram – i år var det ”Få mera ut av EU!”. På Taiga-scenen kom Europaparlamentsledamöter, representationens chef och andra experter samman för att dryfta sambandet mellan livsmedelsförsörjning och säkra livsmedel, reflektera över hur Europa skulle se ut om EU inte fanns och diskutera hur EU:s pengar används. Festivalen var också ett av huvudevenemangen i Finland under den gemensamma jordbrukspolitikens 50-årsjubileum.

  15.5.2012:

  I tältet Möjligheternas torg på Taiga-scenen diskuteras säkra livsmedel, hur Europa skulle se ut om EU inte fanns och hur EU:s pengar borde användas. I diskussionen deltar Europaparlamentarikerna Sirpa Pietikäinen, Liisa Jaakonsaari, Mitro Repo och Sampo Terho samt chefen för Europeiska kommissionens representation i Finland, Eikka Kosonen.

  EU-avdelningen hittar du i tältet Möjligheternas torg. Kom med och diskutera och hämta gratis material!

  Liv och rörelse i Tenava-Timbuktu! Under båda dagarna kl. 12-17 har barnen möjlighet att färga målarböcker och skapa ansiktsmålningar. Se också de vinnande bidragen i en konsttävling för skolelever.

  I Nationalteaterns Lavaklubi (Västra teatergränden 1B) förevisas Athina Rachel Tsangaris film Attenberg (Grekland, 2010) som LUX-prisnominerats av Europaparlamentet på söndagen 27.5 kl. 12.15-13.50. Längd: 95 min. Språk: grekiska, undertexter: engelska. Kaffe serveras fr.o.m. kl. 11.45. Fritt inträde. K-12.

  På Järnvägstorget presenterasEU:s projekt Unga på väg (Youth on the Move) tillsammans med CIMO.

  Evenemangen ordnas av Europeiska kommissionens representation i Finland och Europaparlamentets informationskontor i Finland. Festivalen äger rum på Järnvägstorget och i Kajsaniemiparken 26-27.5.2012 (lö 11-20, sö 11-18).

  Kepa r.f. är huvudarrangör för festivalen Världen i byn. Europeiska kommissionen och Europaparlamentet deltar i evenemanget för femte gången.


  Mer information:

  Nina Hotti, Europeiska kommissionens representation i Finland, tfn 050 452 8321

  Pia Siitonen, Europaparlamentets informationskontor i Finland, tfn 0400 429 149

   

  Diskussioner på Taiga-scenen:

  Lö 26.5.2012 kl. 12.15-12.35

  Ger EU:s gemensamma jordbrukspolitik oss säkra livsmedel och tryggad livsmedelsförsörjning?

  I diskussionen om säkra livsmedel och tryggad livsmedelsförsörjning och hur de passar in i EU:s gemensamma jordbrukspolitik deltar Europaparlamentariker Mitro Repo (SDP/Obundna, S&D), direktören för internationella frågor inom Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK)/ledamot av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Seppo Kallio samt Aaro Rytkönen, chef för enheten för utvecklingshjälp vid Kyrkans utlandshjälp. Moderator: PK Matti Niemi.

  Lö 26.5.2012 kl. 17.00-17.20

  Tänk om EU inte fanns?

  Hur skulle EU se ut om integrationsutvecklingen hade gått i andra spår? Hur skulle Europa se ut om EU inte fanns? I diskussionen om olika alternativ deltar Europaparlamentarikerna Sampo Terho (PS, EFD) och Liisa Jaakonsaari (SDP, S&D) och f.d. generalsekreteraren för den europeiska ungdomsorganisationen European Confederation of Youth Clubs (ECYC) Annina Hirvonen. Moderator: PK Matti Niemi.

  Sö 27.5.2012 kl. 11.00-11.20

  Hur används EU:s medel?

  I EU pågår diskussionen om budgetramen för 2014-2020 och samtidigt diskuteras frågan om hur EU:s medel borde användas. Sina egna synpunkter på hur pengarna ska användas framför Europaparlamentarikerna Sirpa Pietikäinen (Saml., EPP) och chefen för Europeiska kommissionens representation i Finland Eikka Kosonen. Moderator: VTK Matti Niemi.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Dina rättigheter, din framtid
  Europaåret för medborgarna
  Italiens EU-ordförandeskap
  Resurseffektivitet
  Den finansiella och ekonomiska krisen
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  Climate Action
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 07/06/2012  |Till början