Sökväg


Om oss
Om representationen

Det största offentliga samrådet någonsin om medborgarrättigheter
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

08/05/2012

Den 9 maj firas Europadagen. I morgon uppmanar EU-kommissionen därför människor i hela EU att hjälpa till att skapa framtidens politik de kommande åren och att forma Europa i det största offentliga samrådet i EU någonsin om medborgerliga rättigheter.

  Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

  Bryssel den 8 maj 2012. IP/12/461

  Detta blir en förövning till år 2013 som är det Europeiska medborgaråret. Samrådet kommer att vara öppet under fyra månader, fram till den 9 september, och under denna tid kommer allmänheten att tillfrågas om vilka hinder de stöter på när de utövar sina rättigheter som EU-medborgare, t.ex. när de reser i Europa, röstar eller kandiderar i val, eller handlar på internet. Synpunkterna från allmänheten kommer att användas som direkt underlag för kommissionens politiska dagordning och utgöra grunden för 2013 års EU-rapport om medborgarskapet, som kommer att läggas fram om exakt ett år: den 9 maj 2013.

  EU-kommissionen antog den första EU-rapporten om medborgarskapet 2010. Efter det har man vidtagit en rad konkreta åtgärder för att ta itu med problem som EU-medborgare har stött på när de utövat sina rättigheter. T.ex. rättigheterna för brottsoffer har förbättrats i hela EU. Årligen drabbas ca 75 miljoner brottsoffer i EU. Dessutom har man förenklat processen för 3,5 miljoner människor varje år som registrerar sin bil i ett annat EU-land, vilket har sparat 1,5 miljarder euro.

  Problem har lösts också genom förbudmot extra kostnader vid kreditkortsköp och förifyllda fält för den som handlar på interet, och förstärkt rätttill en rättvis rättegång för alla EU-medborgare, vilket har tillämpats på omkring 8 miljoner förfaranden per år. Dessutomhar man tydliggjortäganderätten för Europas 16 miljoner internationella par. Läs mer om olika framsteg här.

  Trots detta är det många människor som fortfarande möter hinder när de ska utöva sina rättigheter om EU-medborgare. Därför vill kommissionen höra om medborgarnas problem när de rör sig inom EU, vare sig det handlar om arbete, studier, semestrar, valrättigheter eller konsumenträttigheter. Kommissionen vill också höra hur medborgarna vill att EU ska se ut 2020.

  Fram till den 9 september 2012 kan man enkelt fylla i ett frågeformulär på internet:på sidan för offentliga samråd.

  – Tjugo år efter det att vi först skapade det europeiska medborgarskapet i den lilla gränsstaden Maastricht, måste vi nu ge ny livskraft åt det europeiska projektet, och vi måste göra det med direkt hjälp från våra medborgare, sade vice ordförande Viviane Reding, EU:s första medborgarskapskommissionär.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Luxemburg
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europa Parlamentets Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 08/05/2012  |Till början