Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Laaja kuuleminen EU:n kansalaisen oikeuksista – mitä mieltä sinä olet?
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

08/05/2012

Toukokuun yhdeksäntenä vietetään Eurooppa-päivää. Sen kunniaksi Euroopan komissio käynnistää EU:n historian laajimman yleisen kuulemisen, jossa kaikkia EU-maiden kansalaisia kutsutaan vaikuttamaan Euroopan tulevaisuuteen ottamalla kantaa unionin tavoitteisiin ja sen toiminnan kehittämiseen.

  Euroopan komissio - Lehdistötiedote

  Bryssel 8. toukokuuta 2012 – IP/12/461

  Kuulemisella ennakoidaan vuoden 2013 Euroopan kansalaisten teemavuotta. Siinä kysytään kansalaisilta, millaisia vaikeuksia he ovat kokeneet esimerkiksi matkoillaan, verkko-ostoksilla tai kun he äänestävät tai asettuvat ehdolle vaaleissa EU:n alueella. Vastaukset otetaan huomioon komission seuraavassa toimintaohjelmassa. Lisäksi ne muodostavat perustan vuoden kuluttua Eurooppa-päivänä 9.5. julkaistavalle katsaukselle, jossa tarkastellaan EU:n kansalaisuutta.

  Komissio esitti ensimmäisen katsauksensa Euroopan kansalaisuuteen vuonna 2010. Sen jälkeen on toteutettu joukko toimenpiteitä niiden ongelmien ratkaisemiseksi, joita EU:n kansalaiset kohtaavat oikeuksiensa käyttämisessä. Esimerkiksi rikoksen uhrien oikeuksia on parannettu koko EU:n alueella. Vuosittain rikoksen uhriksi joutuu EU:ssa noin 75 miljoonaa ihmistä. Myös auton rekisteröintiin toisessa EU-maassa liittyviä esteitä on poistettu. Vuosittain toisessa EU-maassa rekisteröidään 3,5 miljoonaa ajoneuvoa. Jo toteutettujen toimien ansiosta säästetään 1,5 miljardia euroa vuodessa.

  Ongelmia on ratkottu myös kieltämällä lisämaksut luottokortin käytöstä ja valmiiksi rastitetut valintaruudut verkkomyynnissä ja vahvistamalla EU-kansalaisten oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Tämä koskee noin kahdeksaa miljoonaa oikeudenkäyntiä vuodessa. Lisäksi EU:ssa asuvien 16 miljoonan kansainvälisen avioparin omistusoikeuksia on selkeytetty. Lue lisätietoja täältä.

  Saavutetuista tuloksista huolimatta monilla EU-kansalaisilla on edelleen vaikeuksia oikeuksiensa käyttämisessä. Siksi komissio haluaisi kuulla, minkälaisia ongelmia kansalaiset ovat kohdanneet liikkuessaan EU:n alueella työnsä tai opintojensa vuoksi tai lomamatkoillaan. Lisäksi toivotaan kansalaisten näkemyksiä siitä, millä tavalla unionia pitäisi kehittää vuoteen 2020 mennessä. Kyselylomakkeen voi käydä täyttämässä kuulemissivuilla 9. syyskuuta asti.

  "EU:n kansalaisuuden käsite luotiin Maastrichtissa, pienessä Alankomaiden rajakaupungissa, 20 vuotta sitten. Nyt on jälleen tullut aika vauhdittaa Euroopan yhdentymistä, ja siihen tarvitaan kansalaisten suoraa osallistumista”, sanoi komission varapuheenjohtaja Viviane Reding, jonka vastuualueeseen kansalaisuusasiat kuuluvat.

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 08/05/2012  |Sivun alkuun