Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Rikos ei kannata: rikoshyöty peritään takaisin
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

12/03/2012

Komissio on tänään ehdottanut uusia sääntöjä, joiden avulla varojen ja muun rikoksella saadun omaisuuden menetetyksi tuomitsemista voidaan tehostaa ja laajentaa. EU-maiden on nyt entistä helpompi tuomita menetetyiksi varat, jotka on yritetty suojata siirtämällä ne kolmansille osapuolille. Lisäksi varat voidaan tuomita menetetyiksi myös siinä tapauksessa, että epäilty on paennut syytetoimia. Toimivaltaiset viranomaiset voivat uusien sääntöjen nojalla myös jäädyttää väliaikaisesti varat, jotka muutoin olisivat vaarassa joutua kateisiin.

  Bryssel 12. maaliskuuta 2012 – IP/12/235

  Euroopassa päätyy vuosittain satoja miljardeja euroja suoraan rikollisjoukkojen ja mafian taskuihin.Suuri osa laittomasti hankituista varoista myös jää rikollisten haltuun, vaikka lainvalvontaviranomaiset ympäri Eurooppaa tekevät kaikkensa estääkseen sen.Näin rikollisryhmät vaurastuvat samalla kun valtiolta jää saamatta verotuloja, jotka voitaisiin sijoittaa terveydenhoitoon tai koulutukseen Euroopan kansalaisten hyväksi.

  Nykyään rikollisjärjestöiltä saadaan perittyä takaisin varsin vaatimattomia määriä verrattuna niihin valtaviin tuloihin, joita ne hankkivat erilaisilla laittomilla toimilla kuten huumekaupalla, väärennöksillä, ihmiskaupalla ja käsiaseiden salakuljetuksella.

  YK:n esittämien arvioiden mukaan rikollisesta toiminnasta saatujen tulojen kokonaismäärä oli vuonna 2009 kenties peräti 2,1 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mikä on 3,6 prosenttia suhteessa koko maailman BKT:hen tuona vuonna.Suurin osa tästä likaisesta rahasta pestään ja sijoitetaan uudelleen lailliseen talouteen, ja vain alle 1 prosentti saadaan nykyään jäädytettyä ja tuomittua menetetyksi.

  Tänään hyväksytyllä ehdotuksella yksinkertaistetaan voimassa olevia sääntöjä ja tukitaan järjestäytyneen rikollisuuden hyödyntämiä porsaanreikiä. Ehdotuksessa mm. selkeytetään ja tehostetaan sääntöjä, joiden nojalla voidaan periä takaisin myös varat, jotka eivät liity suoraan tiettyyn rikokseen, mutta jotka on selvästi saatu tuomitun harjoittamasta vastaavanlaisesta rikollisesta toiminnasta. Siinä myös lujitetaan sääntöjä, joiden nojalla voidaan tuomita menetetyiksi varat, jotka epäilty on siirtänyt kolmannelle osapuolelle, jonka olisi pitänyt ymmärtää niiden olevan peräisin rikollisesta toiminnasta.

  Lisätietoja

  MEMO/12/179

  Sisäasioista vastaavan komissaarin Cecilia Malmströmin kotisivu 

  Sisäasioiden pääosaston kotisivu

  Audiovisuaalista materiaalia voi ladata osoitteesta

  http://tinyurl.com/confiscatedassets

  Yhteyshenkilöt:

       Michele Cercone  +32 2 298 09 63

       Tove Ernst  +32 2 298 67 64

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 12/03/2012  |Sivun alkuun