Sökväg


Om oss
Om representationen

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkherhetspolitik Catherine Ashton besöker Lappland
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

05/03/2012

Denna vecka reser Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och vice ordförande för kommissionen, till den arktiska regionen i syfte att föra diskussioner på hög nivå med ledare i Finland, Sverige och Norge. Utvecklingen i Arktis är av ännu större strategisk, ekonomisk och miljömässig betydelse för EU nu än när det första meddelandet om regionen publicerades 2008. Ashtons besök ska ligga till grund för utarbetandet av ett uppföljningsdokument som ska antas i vår. Hon kommer att bekräfta EU:s intresse för den arktiska regionen och föra diskussioner om EU:s ansökan om ställning som permanent observatör i Arktiska rådet.

  Bryssel den 5 mars 2012 - IP/12/212

  Tisdagen den 6 mars kommer Ashton att möta Finlands president Sauli Niinistö, premiärminister Jyrki Katainen, utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala. Hon kommer också att möta sametingets ordförande Klemetti Näkkäläjärvi och hålla ett tal inför arktiska centret vid Lapplands universitet.

  Onsdagen den 7 mars kommer hon att åka till Sverige och tillsammans med utrikesminister Carl Bildt besöka gruvbolaget LKAB i Kiruna och satellitstationen Esrange innan hon flyger till Norge för att besöka universitetscentret i Svalbard tillsammans med Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe.

  Torsdagen den 8 mars kommer den höga representanten att besöka glaciären Kongsvegen och dess väderstation. Hon kommer även att hålla öppningsanförandet vid den årliga Europakonferensen i Oslo.

  EU ger redan i dag ett värdefullt ekonomiskt som politiskt bidrag till det arktiska samarbetet genom forskning och samarbete med EU:s grannländer på områdena transport, energi, sjösäkerhet och miljö, säger Catherine Ashton. Vi vill lyssna på och lära av dem som känner den arktiska regionen bäst när vi utformar EU:s Arktispolitik, fortsätter hon. Jag är övertygad om att EU kan spela än ännu mer positiv roll i framtiden, och vi vill göra allt vi kan för att bidra till ett fruktbart samarbete i regionen, säger hon.

  Foto- och videomaterial kommer att tillhandahållas via Europe by Satellite.

  Kontaktpersoner :

  Michael Mann  +32 22999780

  Maja Kocijancic  +32 22986570

  Sebastien Brabant  +32 22986433

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Luxemburg
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europa Parlamentets Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 07/03/2012  |Till början