Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustaja Catherine Ashton vierailulle Lappiin
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

05/03/2012

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Catherine Ashton matkustaa tällä viikolla Lappiin, jossa hän käy korkean tason neuvotteluja Suomen, Ruotsin ja Norjan poliittisen johdon kanssa. Arktisen alueen kehityksellä on tällä hetkellä vielä suurempi strateginen, taloudellinen ja ympäristöllinen merkitys Euroopan unionille kuin vuonna 2008, jolloin ensimmäinen aluetta koskeva tiedonanto annettiin. Korkean edustajan vierailun aikana käytävien keskustelujen antia hyödynnetään valmisteltaessa seuranta-asiakirjaa, joka on määrä hyväksyä keväällä. Ashton haluaa keskustella mm. EU:n hakemuksesta saada pysyvän tarkkailijan asema Arktisessa neuvostossa.

  Bryssel 5. maaliskuuta 2012 – IP/12/212

  Tiistaina 6. maaliskuuta Ashton tapaa presidentti Niinistön, pääministeri Kataisen, ulkoministeri Tuomiojan ja kehitysyhteistyöministeri Hautalan. Lisäksi hän tapaa saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven ja käyttää puheenvuoron Lapin yliopiston arktisen keskuksen seminaarissa.

  Keskiviikkona 7. maaliskuuta hän vierailee LKAB:n kaivoksella Kiirunassa yhdessä Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin kanssa ja käy Esrange-satelliittiasemalla. Sen jälkeen Ashton lentää Huippuvuorille, jossa hän vierailee yliopistokeskuksessa yhdessä Norjan ulkoministerin Jonas Gahr Stören kanssa.

  Torstaina 8. maaliskuuta korkea edustaja käy Kongsvegenin jäätiköllä ja sääasemalla. Lisäksi hän puhuu Oslossa vuosittain pidettävässä kansallisessa Eurooppaa käsittelevässä konferenssissa.

  Ennen vierailuaan Catherine Ashton totesi EU:n antavan jo nyt merkittävän taloudellisen ja poliittisen panoksen arktiseen yhteistyöhön tutkimuksen muodossa sekä tekemällä naapureidensa kanssa yhteistyötä liikenteen, energian, meriturvallisuuden ja ympäristökysymysten tiimoilta. Kehittäessämme EU:n arktista politiikkaa haluamme kuunnella niitä, jotka tuntevat alueen parhaiten. Olen varma, että EU:n rooli voi olla tulevaisuuden yhteistyössä entistä merkittävämpi, Ashton totesi.

  Europe by Satellite -palvelu tarjoaa Ashtonin vierailusta kuva- ja videomateriaalia.

  Yhteyshenkilöt:

       Michael Mann  (+32 2 299 97 80)

       Maja Kocijancic  (+32 2 298 65 70)

       Sebastien Brabant  (+32 2 298 64 33)

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 07/03/2012  |Sivun alkuun