Sökväg


Om oss
Om representationen

Känner du till nödnumret?
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

10/02/2012

Vare sig det gäller skidsemestrar, familjeutflykter eller affärsresor behöver miljontals människor i EU ha möjlighet att kontakta larmtjänster i och utanför hemlandet. Ändå vet bara 34 % av de vana resenärerna och 26 % av alla i EU att det gemensamma nödnumret 112 fungerar både i och utanför hemländerna när problem uppstår. Men finländarna är välinformerade, endast i Polen och Luxemburg känner man bättre till nödnumret. Av finländarna känner 51 % den internationellt gångbara nödnummern.

  Europeiska kommissionen – pressmeddelande

   

  Bryssel den 10 februari 2012. IP/12/120

   

  Många större järnvägs-, flyg- och reseföretag har anslutit sig till EU-kommissionärerna Neelie Kroes och Siim Kallas i en kampanj för att öka medvetenheten om 112.De kommer att marknadsföra nödnumret gratis på e-biljetter, i ombordmagasin, på företagswebbplatser och genom personalen.Listan över deltagande företag finns på www.112.eu.

  Det europeiska nödnumret 112 är gratis och kan användas inom hela EU från fasta telefoner och mobiltelefoner.Den som ringer 112 kopplas till lokal larmtjänst (polis, brandkår eller sjukvård). Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.Numret används nu i alla EU-länder vid sidan av de nationella larmnumren (t.ex. 999 och 110).Sverige, Danmark, Finland, Malta, Nederländerna, Portugal och Rumänien har beslutat att göra 112 till nationellt larmnummer.Nödnumret 112 används också i länder utanför EU, t.ex. i Kroatien, Montenegro och Turkiet.

  Den Eurobarometerundersökning som offentliggörs i dag visar att kunskapen om nödnumret 112 i det egna landet och i andra EU-länder stagnerar.För att komma tillrätta med detta skrev Siim Kallas och Neelie Kroes till de största reseföretagen den 27 januari 2012 och uppmanade dem att informera passagerarna om nödnumret 112.Initiativet bygger på en liknande kampanj som den tidigare EU-parlamentarikern Diana Wallis lanserade förra året.Det stöds också av stiftelsen 112 European Foundation.

  En rapport om varje EU-lands införande av nödnumret som offentliggörs i dag visar bl.a. att man kan ringa till nödnumret i Finland också på engelska, franska, tyska och ryska.

  Information om 112 i olika EU-länder: www.112.eu.

  Reseföretag och organisationer som deltar i 112-kampanjen

  Hur fungerar larmnumret 112 i mitt land?

  Barnens hörna (finns på EU:s alla 23 officiella språk)

  Fullständig rapport och sammanfattning av Eurobarometerundersökningen The European Emergency Number 112

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 10/02/2012  |Till början