Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Tiedätkö hätänumeron?
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

10/02/2012

Olipa kyse sitten hiihtolomasta, perhematkoista tai työmatkoista, miljoonilla eurooppalaisilla on oltava mahdollisuus turvautua hätäpalveluihin niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Kuitenkin vain 34 prosenttia säännöllisesti matkustavista ja 26 prosenttia kaikista eurooppalaisista tietää, että käytössä on yksi yhteinen hätänumero, eli 112, johon voi hätätilanteissa soittaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Suomalaiset ovat kuitenkin valveutuneita, koska vain Puolassa ja Luxemburgissa hätänumero tunnetaan paremmin. Suomalaisista 51 prosenttia tietää yhteisen hätänumeron.

  Euroopan komissio - Lehdistötiedote

  Bryssel 10. helmikuuta 2012 – IP/12/120

  Monet merkittävät raide-, lento- ja muun liikenteen harjoittajat ovat lähteneet varapuheenjohtajien Neelie Kroesin ja Siim Kallasin mukaan kampanjaan, jossa pyritään lisäämään tietoisuutta 112-hätänumerosta. Hätänumerosta tiedotetaan sähkölipuissa, liikenteenharjoittajien julkaisuissa, verkkosivuilla ja alan henkilöstön kautta ilman, että tästä aiheutuu veronmaksajille lisäkuluja.Luettelo osallistujayrityksistä on osoitteessa www.112.eu.

  112 on yhteinen eurooppalainen hätänumero, johon voi soittaa lanka- ja matkapuhelimista ilmaiseksi kaikkialla EU:ssa. 112 yhdistää soittajan tarvittavaan hätäpalveluun (poliisi, palokunta tai ambulanssi) ja on käytettävissä vuorokauden ympäri.112 on nyt käytössä kaikissa EU-maissa, osassa niistä kansallisen hätänumeron (kuten 999 tai 110) ohella. Suomi, Alankomaat, Malta, Portugali, Romania, Ruotsi ja Tanska ovat päättäneet tehdä 112-numerosta ainoan tai pääasiallisen hätänumeronsa. 112-numeroa käytetään myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Kroatiassa, Montenegrossa ja Turkissa.

  Tänään julkaistu Eurobarometri-tutkimus osoittaa, että eurooppalaisten tietoisuus 112-numerosta kotimaassaan ja muissa EU-maissa ei ole lisääntynyt toivottuun tahtiin. Tilanteen kohentamiseksi varapuheenjohtajat Kallas ja Kroes ottivat 27. tammikuuta 2012 yhteyttä keskeisiin liikenneyrityksiin ja pyysivät niitä tiedottamaan matkustajilleen 112-hätänumerosta. Kampanja perustuu vastaavaan aiempaan kampanjaan, joka toteutettiin viime vuonna entisen europarlamentaarikon Diana Wallisin aloitteesta. Kampanja saa tukea myös eurooppalaiselta 112-säätiöltä.

  112-numeron toteutusta  kussakin EU-maassa koskevasta raportista(joka myös julkaistiin tänään) käy ilmi mm., että Suomessa hätäpuhelun voi soittaa myös englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.

  Lisätietoja:

  Tietoa 112:n toiminnasta kussakin EU-maassa

  Kids' corner - lapsille suunnattua tietoa (saatavana kaikilla 23 virallisella EU-kielellä)

  Raportti ja tiivistelmä Eurobarometri-tutkimuksesta ”The European Emergency Number 112”

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Kirjoituskilpailu
  Latvia
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 10/02/2012  |Sivun alkuun