Sökväg


Om oss
Om representationen

EU-tävlingen för unga översättare avgjord
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

03/02/2012

Namnen på vinnarna i tävlingen för unga översättare, Juvenes Translatores, som hölls i november i alla EU-länder, publiceras i dag. I Finland gick första priset till Janne Suutarinen från Joroisten lukio i Mellersta Savolax. Den 27 mars reser Janne och de övriga vinnarna till Bryssel för att ta emot sina priser.

  Europeiska kommissionen – pressmeddelande

  Bryssel den 3 februari 2012. IP/12/98

  En vinnare från varje EU-land har utsetts bland de över 3 000 gymnasieelever som deltog i tävlingen. Årets tävling drog 400 deltagare fler än i fjol – det högsta antalet sedan tävlingen anordnades för första gången 2007.

  Syftet med tävlingen är att uppmuntra eleverna att fördjupa sina kunskaper i främmande språk och satsa på att använda sina språkkunskaper i sitt kommande yrke, inte bara som översättare utan också på andra områden där språkkunskaper är ett plus. Tävlingen uppmuntrar även skolorna att lära sig av varandra och att testa olika sätt att lära ut språk, sade Androulla Vassiliou, EU-kommissionären för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor.

  Alla vinnarna är exempel på att goda språkkunskaper vidgar vyerna och öppnar för nya möjligheter. Till exempel Janne kan engelska, svenska och tyska och också litet ryska. Han deltar aktivt i olika diskussionsgrupper på internet på engelska. Men utöver det har han också tid för idrott och musik, framför allt spelar han gärna gitarr. Janne går i Joroisten lukio, ett gymnasium med mer än hundra elever och med ett gott språkutbud.

  Tävlingsuppgiften var att översätta en text på en sida, skriven på det språk deltagarna själva valt bland de 23 officiella EU-språken. Trots att många hade valt engelska som källspråk var språkkombinationerna i tävlingen sammanlagt 148 av 506 möjliga, vilket var det högsta sedan tävlingen startades. Janne översatte från engelska till finska.

  Temat för årets texter var frivilligarbete, som också var temat för Europaåret 2011.

  Läs mer om tävlingen här.

  Juvenes Translatores på facebook:facebook.com/translatores

  Juvenes Translatores på twitter:@translatores

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Luxemburg
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europa Parlamentets Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 03/02/2012  |Till början