Sökväg


Om oss
Om representationen

EU-kampanj för säkra leksaker för våra barn
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

29/11/2011

När det lackar mot jul har tomten bråda dagar: han ska få sin släde redo, utfodra renarna, kontrollera sin lista så att han inte glömmer bort några snälla barn …och se till att de leksaker som nissarna skaffat inte bara är skojiga utan också säkra! I år har han det lättare än någonsin, eftersom alla leksaker som sålts i EU sedan juli 2011 måste uppfylla världens strängaste säkerhetsregler.

  EU-kampanj för säkra leksaker för våra barn

  Det är naturligtvis bäst om leksakerna är både säkra och skojiga, men det är lättare sagt än gjort! Det som gör en leksak säker att leka med beror inte bara på själva leksaken utan också på hur den används och hur gammalt barnet är. Vad bör du som förälder titta efter för att veta om leksaken är säker för ditt barn? För att ge dig vägledning drar EU-kommissionens vice ordförande Antonio Tajani igång den europeiska kampanjen för säkra leksaker, som ska visa dig hur du skaffar säkra leksaker och hur du använder dem säkert. En video om säkra leksaker ska visas på teve i EU.

  – Jag inleder den här kampanjen till jul, eftersom de flesta leksakerna köps då. I år är leksakerna i EU säkrare än nånsin, och med hjälp av den här kampanjen kan föräldrar välja rätt för sina barn. Jag är särskilt glad att medierna och hundratals butiker i EU deltar i kampanjen. Men säkerhet är förstås viktigt året om, så nu får vi se till att vi inte lär oss om säkerhet genom dyrköpt erfarenhet, säger Antonio Tajani.

  Mer information om EU:s nya regler för starkare leksakssäkerhet hittar du här.

  Tips på vad du måste tänka på när du köper leksaker

  Köp bara CE-märkta leksaker. CE-märkningen visar att tillverkaren går i god för att leksaken följer alla EU:s säkerhetsregler, som är bland världens strängaste.

  Köp inte leksaker med små löstagbara delar till barn under 3 år. Kvävning är en särskild risk för barn under 3 års ålder, eftersom de stoppar allting i munnen. Leksaker med den här symbolen är inte lämpliga för barn under 3 år.

  Läs alla varningar och anvisningar. Känn till ålders- och säkerhetsråd och ta dem på allvar. Se till att leksaken är lämplig för barnets ålder, och tänk på barnets humör, vanor och beteende när du köper en ny leksak.

  Håll ett öga på barnen när de leker. Se till att alla leksaker används som det är tänkt och att de är lämpliga för barnets ålder och färdigheter. Att se till barn som leker skyddar deras säkerhet, och är dessutom roligt!

  Köp leksaker hos pålitliga butiker och näthandlare. De tar ansvar för de leksaker de säljer och brukar ta tillbaka felaktiga produkter. Var försiktig och kontrollera begagnade eller avlagda leksaker. Äldre leksaker kanske inte uppfyller dagens säkerhetskrav.

  Rapportera alltid osäkra leksaker till tillverkaren eller återförsäljaren som du köpte den av.

  Kontaktperson:

  Carlo Corazza +32 2 295 17 52

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början