Sökväg


Om oss
Om representationen

EU skjuter upp sina första Galileo-satelliter
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

21/10/2011

I dag tar EU ett stort steg i sin historia genom att skjuta upp de första två Galileosatelliterna i den driftsklara konstellationen kl. 12.30 finsk tid från Kourou i Franska Guyana med en Sojuzraket till en omloppsbana på 23 000 km höjd. EU har nu tagit ett steg mot ett eget satellitnavigeringssystem som kommer att innebära nya fördelar för vår ekonomi och vår vardag. Det europeiska näringslivet har innerspår för att utnyttja Galileoprogrammet genom att företag och allmänhet får direkt tillgång till en europeisk satellitnavigeringssignal.

  Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

  Bryssel den 21 oktober 2011. IP/11/1220.

  Från och med 2014 möjliggör den nya satellitkonstellationen förbättrade tjänster, t.ex. bättre bilnavigering, effektivare vägtrafikhantering, sök- och räddningstjänst, säkrare banktransaktioner och tryggare elförsörjning, eftersom alla dessa tjänster bygger på satellitnavigering för att fungera effektivt. Den totala ekonomiska inverkan förväntas uppgå till omkring 90 miljarder euro under de kommande 20 åren.

  Galileoprogrammet är ett förbättrat globalt satellitnavigeringssystem med mycket precis, garanterad positionsbestämning i hela världen. Systemet kommer från och med 2014 att erbjuda tre tjänster, den öppna tjänsten (kostnadsfri), den offentliga reglerade tjänsten och sök- och räddningstjänsten. Senare kommer bl.a. en kommersiell tjänst och en personsäkerhetstjänst som erbjuder högre dataöverföringshastighet och större precision med autentiserade data.

  Dagens uppskjutning utgör de första egentliga byggstenarna i den fullständiga satellitkonstellationen som ska göra det möjligt att tillhandahålla de viktigaste tjänsterna 2014. De två satelliterna är försedda med de mest exakta maseratomur som någonsin tillverkats – de avviker med mindre än en sekund på tre miljoner år – vilket innebär att testerna av framtidens konstellation med 30 satelliter nu kan påskyndas.

  Galileo är kompatibelt med GPS.

  Dessutom tryggar Galileo europeiskt kunnande i en teknik som blir allt viktigare, bl.a. för eldistribution och telenät. Galileosystemet förväntas tillföra 90 miljarder euro under 20 år i form av merintäkter för näringslivet och i form av samhällsnytta.

  Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) är det regionala europeiska påbyggnadssystemet för GPS-signalen och föregångaren till Galileo. Den öppna tjänsten i Egnos har varit i drift sedan oktober 2009, och kommissionen presenterade nyligen Egnos personsäkerhetstjänst för luftfarten (IP/11/247).

  Mer information: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm

   

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början