Sökväg


Om oss
Om representationen

23:e upplagan av EU:s tävling för unga forskare Vinnaren är…
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

27/09/2011

Unga forskare från Irland, Schweiz och Litauen hyllades idag i Finland vid den 23:e upplagan av EU:s tävling för unga forskare. De prisvinnande forskningsprojekten i datavetenskap, ingenjörsvetenskap och medicin valdes ut av en internationell jury bland de 87 projekt från 37 länder som presenterades vid ett evenemang som pågick i fem dagar. Andra priset gick till forskarlag från Tyskland, Storbritannien och Bulgarien. Tredje priset gick till forskarlag från Norge, Polen och Storbritannien. Ett projekt från Nya Zeeland belönades med ett särskilt internationellt pris. Vinnarna, som alla är under 21 år gamla, får dela på en prissumma på sammanlagt 51 500 euro.

  Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

   

  Helsingfors den 27 september 2011 - IP/11/1082

  Prisutdelningen ägde rum i Helsingfors universitets festsal. Priserna delades ut av Tapio Kosunen, statsekreterare från Finlands Undervisnings- och kulturministerium, Anneli Pauli, vice generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för forskning, samt juryns ordförande, professor Maria Ana Viana-Baptista.

  Kraftverkshallen, ett gammalt kraftverk som har förvandlats till ett centrum för kulturprojekt, har under de senaste dagarna stått värd för över 130 deltagare från 37 länder i hela Europa och andra delar av världen samt från en av Europaskolorna. Mellan den 23 och den 28 september presenterar studenterna 87 projekt för en internationell jury vars ordförande är professor Maria Ana Viana-Baptista. Projekten hade redan vunnit första pris i sina nationella tävlingar. Ämnena omfattade många vetenskapliga områden: biologi, kemi, datavetenskap, samhällsvetenskap, miljö, matematik, materialteknik, ingenjörsvetenskap och medicin. Tävlingsbidragen håller en jämn och hög nivå, och flera av tidigare års deltagare har gjort betydande forskningsrön eller satt upp företag för att marknadsföra de idéer de en gång utvecklade vid tävlingen.

  EU:s tävling för unga forskare startades av EU-kommissionen för att underlätta samarbetet och utbytet mellan unga forskare med liknande förmågor och intressen, och för att ge dem möjlighet att vägledas av några av Europas mest prominenta forskare.

  Tävlingen har till syfte att uppmuntra ungdomar som är intresserade av forskning att satsa på en karriär inom området.

  Tävlingen ingår i programmet om samhälle och vetenskap inom sjunde ramprogrammet för forskning.

  Tävlingen hölls första gången 1989, då 15 länder deltog. I år deltar 37 länder och en av Europaskolorna i den 23:a upplagan av tävlingen.

  Totalt 2 228 personer – 667 kvinnor och 1 541 män – har deltagit sedan evenemanget lanserades internationellt, och över 500 priser har delats ut!  

  Mer information om EU:s tävling för unga forskare, med foton, inspirerande exempel, en presentation av juryn och beskrivningar av alla projekt, finns på:

  http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början