Sökväg


Om oss
Om representationen

Galileo-satellit uppkallas efter finsk skolelev
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

12/09/2011

Europeiska kommissionen ordnar i höst en teckingstävling om rymden för skolelever i EU. Vinnaren från varje deltagande land får en av satelliterna i Galileo-programmet uppkallad efter sig under 2012. I Finland startade Galileo-teckningstävlingen den 1 september.

  Galileo-satellit uppkallas efter finsk skolelev

  Munamies som är superpopulär bland barnen var på plats under Galileo-ritningstävlingens öppningsceremoni. Och fast han är för ung för att själv delta i tävlingen hade han tecknat sin egen syn på saken. "Om det finns liv i rymden så måste det vara en höna", var han övertygad om.

  Med tävlingen vill man väcka barns intresse för rymden. I skolorna erbjuder Galileo-teckningstävlingen ett utmärkt tillfälle t.ex. för lärare i realämnen och bildlärare att väcka elevernas intresse för ämnet. Alla finska barn i åldern 9-11 (födda 2000, 2001 eller 2002) kan delta i tävlingen.

  Tävlingen startade den 1 september och pågår till den 15 november. Tävlingsbidragen bedöms i december 2011 och vinnaren tillkännages i januari 2012. I den nationella juryn sitter tre domare, chefen för EU-kommissionens representation i Finland Eikka Kosonen, forskaren Sini Merikallio vid Meteorologiska institutet och bildläraren och konstnären Ulla Sares.

  Bidragen får tecknas, målas eller färgläggas på det sätt och med de material och tekniker som deltagaren själv väljer. Bidragen ska föreställa Rymden och konsten att flyga. Deltagarna uppmanas använda en stor dos fantasi. Tävlingsbidragen skickas in till tävlingens webbplats som skannade versioner eller som digitalfoton av originalverket. Juryn väljer sedan ut 30 bidrag och ber om originalverken. Vinnaren får ett diplom och en pokal som föreställer satelliten som uppkallats efter honom eller henne.

  Galileo-rymdprogrammet

  Galileo är ett världsomfattade satellitnavigeringssystem som byggts och upprätthålls av Europeiska unionen. Ett barn i varje EU-land blir utvalt till vinnare och får en ny Galileo-satellit som skjuts upp i rymden uppkallad efter sig. Satelliterna skjuts upp i rymden med regelbundna mellanrum under 2012 ända tills konstellationen med alla 30 satelliter är komplett.

  Tävlingens webbplats och närmare anvisningar om hur man kan delta hittar du här.

  Mer information om Galileo-rymdprogrammet hittar du (på engelska) här.

  MEDIA CONSULTA NETWORK

  Laura Mynttinen, tfn 050 544 9453   laura.mynttinen@helsinki.fi

  Matti Poijärvi, tfn 040 8484 098    matti.poijarvi@omnipress.fi

   

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Dina rättigheter, din framtid
  Europaåret för medborgarna
  Italiens EU-ordförandeskap
  Resurseffektivitet
  Den finansiella och ekonomiska krisen
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  Climate Action
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början