Sökväg


Om oss
Om representationen

10 år med euromyntet: Och vinnaren är …
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

01/07/2011

Invånarna i euroområdet har valt ut det vinnande förslaget till nytt euromynt som kommer att utfärdas i januari för att markera att det är 10 år sedan eurosedlar och euromynt infördes. Nästan 35 000 personer röstade online och kunde välja mellan fem förslag som valts ut av en professionell jury efter en tävling bland invånarna i hela euroområdet. Det nya minnesmyntet med valören 2 euro kommer att utfärdas i alla euroländer. Det beräknas att ungefär 90 miljoner av dessa mynt kommer att sättas i omlopp.

  Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

  Bryssel den 30 juni 2011. IP/11/817   

  Det vinnande förslaget utformades av Helmut Andexlinger, som är professionell designer vid österrikiska myntverket. Det symboliserar hur euron har blivit en global aktör under de senaste tio åren och dess betydelse i vanliga människors liv (som representeras av människorna på myntet), handeln (fartyget), industrin (fabriken) och energin (vindkraftverk).

  Detta är tredje gången som alla länder i euroområdet har utfärdat ett euromynt med gemensam utformning av den nationella sidan. Det första minnesmyntet med valören 2 euro utfärdades 2007 för att fira 50-årsjubileet av Romfördraget, och det andra 2009 för att fira tio år med den ekonomiska och monetära unionen och införandet av euron som kontovaluta.

  Minnesmynt är alltid i valören 2 euro och avsedda att sättas i omlopp i hela euroområdet, och de blir ofta föremål för stort intresse bland myntsamlare.

  Mer information om euromynt och euron finns här .

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början