Sökväg


Om oss
Om representationen

Är du redo för semestern? Res inte utan ditt avgiftsfria europeiska sjukförsäkringskort!
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

16/06/2011

Planerar du att resa inom EU eller till Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz? Kom ihåg att ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort! Med kortet sparar du tid, bekymmer och pengar om olyckan skulle vara framme och du skadar dig eller blir sjuk under din semester. Över 188 miljoner människor i Europa har ett europeiskt sjukförsäkringskort (eller ett provisoriskt ersättande intyg) enligt de nyaste uppgifterna som EU-kommissionen publicerat idag.

Här nedan hittar du några siffror och fakta om det europeiska sjukförsäkringskortet.

  Vad är det europeiska sjukvårdskortet och vad händer om jag råkar ut för en olycka eller blir sjuk i ett annat EU-land? 

  Det avgiftsfria europeiska sjukvårdskortet gör det lättare för dig som har en sjukförsäkring i ett EU-land eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz att få hälso- och sjukvård medan du vistas i dessa länder.

  Med kortet får du vård vid offentliga sjukvårdsinrättningar (t.ex. läkare, apotek eller sjukhus) på samma villkor som invånarna i det land du besöker. Om du får vård i ett land där man tar betalt för det, får du ersättningen genast eller efter att du återvänt till ditt hemland. Tanken är att du ska få den vård du behöver för att vistelsen ska kunna fortsättas.

  Det europeiska sjukförsäkringskortet täcker inte planerad vård, som kräver att du har ett förhandsgodkännande.

  Kan jag få ett europeiskt sjukförsäkringskort?

  För att vara berättigad till ett kort måste du vara försäkrad i eller omfattas av det statliga försäkringssystemet i ett EU-land eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz.

  Hur får jag ett europeiskt sjukförsäkringskort?

  I Finland kan man beställa det europeiska sjukvårdskortet från Fpa. Det räcker ca två veckor att få kortet. Du får kortet antingen på finska eller svenska enligt ditt modersmål.

  Vad händer om jag tappar bort mitt kort eller inte hinner få det i tid?

  Du kommer att få den nödvändiga vård du behöver för att kunna fortsätta din semester utan att behöva åka hem. Med kortet är det lättare för dig att få tillgång till avgiftsfri vård på plats och att få ersättning i efterskott om du måste betala genast. Du kan också be din lokala myndighet om ett provisoriskt ersättande intyg om du inte hinner få kortet i tid. Om du är utomlands kan du be dem att faxa intyget till dig.

  Hur länge är kortet giltigt?

  Det europeiska sjukvårdskortet är giltigt i högst 2 år. I Finland skickar Fpa dig ett nytt kort innan giltighetstiden för det föregående går ut. När Fpa beviljar kortet, kontrolleras det alltid först, att Finland fortsättningsvis står för dina sjukvårdkostnader.

  Kom ihåg att ta med ditt sjukförsäkringskort då du reser!

  Njut av semestern… ta det säkra för det osäkra!

  Mer information om det europeiska sjukförsäkringskortet hittar du här.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början