Sökväg


Om oss
Om representationen

10-årsjubileum för euron – designa ett minnesmynt!
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

10/05/2011

Den 1 januari 2012 är det 10 år sedan sedlar och mynt i euro infördes. Nu kan du delta i en tävling för alla medborgare i euroområdet för utformning av ett minnesmynt på två euro. Myntet kommer att sättas i omlopp i alla 17 euroländer för att markera tioårsjubileet.

  10-årsjubileum för euron – designa ett minnesmynt!

  Alla medborgare i euroområdet som är minst tolv år får vara med och tävla om att designa det nya myntet. Det är första gången som en öppen tävling av det här slaget och av den här omfattningen har organiserats i euroområdet.

  Förslag kan lämnas in via den här webbplatsen senast den 20 maj.

  En jury väljer först ut de fem bästa förslagen. Därefter kommer allmänheten att välja det vinnande förslaget genom omröstning på samma webbplats under tre veckor i juni. Det vinnande förslaget kommer att presenteras den 30 juni 2011.

  Vinnaren kommer att kunna se sitt förslag och sin signatur på miljontals euromynt som kommer att vara i omlopp i samtliga euroländer. Han eller hon kommer också att få en myntsats med euromynt av högt samlarvärde.

  Över 330 miljoner människor i 17 EU-länder delar nu samma valuta – euron. En gemensam valuta gör många saker lättare, t.ex. att jämföra priser mellan länder, resa och handla, eftersom avgifterna för att växla pengar och växelkursrörelserna har försvunnit.

  Läs hela pressmeddelandet.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början