Sökväg


Om oss
Om representationen

EU hjälper Japan i krisen
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

16/03/2011

EU deltar i biståndsarbetet genom att skicka konkret hjälp till Japan efter den förödande jordbävningen som inträffade den 11 mars.

  MEMO/11/166

  Bryssel den 14 mars 2011

   

  Kommissionen har grundat en samordningsgrupp bestående av experter för informationsutbyte och bedömning av situationen, och för att ge bistånd om situationen i kärnkraftverken blir värre.

  ECHO, EU:s kontor för humanitärt bistånd följer ständigt med situationen via sitt övervaknings- och informationscentrum MIC och sina humanitära byråer i Bangkok, Jakarta och Manila.

  Hittills har 20 europeiska länder erbjudit fackpersonal och utrustning via EU:s räddningstjänstmekanism för att hjälpa det drabbade landet. Dessa länder är förutom Finland även Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Spanien, Slovakien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Sverige, Storbritannien och Österrike.

  Den erbjudna hjälpen ges i form av vattenreningsenheter, fältsjukhus, avancerade medicinska enheter och tillfälliga skydd. I teamen som är redo att rycka ut ingår sjukvårdspersonal, logistikpersonal, sök- och räddningspersonal och saneringspersonal.

  Internationella atomenergiorganet IAEA håller kommissionen uppdaterad om läget vid de japanska kärnkraftverken.

  För att bedöma säkerheten vid kärnkraftverken i EU har kommissionär Günther Oettinger kallat EU-ländernas energiministrar och EU-ländernas företrädare för kärnkraftverken till ett möte där man behandlar beredskapsplaner och säkerhetssystemen vid EU-ländernas kärnkraftverk.

  EU-ländernas konsulat i Japan är öppna. Medborgarna uppmanas kontakta sina ambassader och följa de japanska myndigheternas anvisningar.

  De flesta EU-länderna uppmanar sina medborgare att undvika onödigt resande till Japan, särskilt till de områden där förödelsen är värst.

  Läs mera (på engelska).

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början