Sökväg


Om oss
Om representationen

Mobiltillverkare levererar ny universalladdare
Tipsa någon om denna sidaTipsa någon om denna sidaPrintPrint

08/02/2011

Har du någon gång irriterat dig på att du inte kan låna kompisens eller kollegans mobilladdare eftersom den inte är kompatibel med din telefon? Hur många laddare ligger i skåpet där hemma oanvända? Snart är det slut med sådana problem. Kommissionen har i flera år kämpat för att driva igenom den enkla idén om en standardladdare som är kompatibel med mobiltelefoner av alla märken. Tack vare ett samarbete mellan fjorton företag och kommissionen finns nu lösningen.

  Mobiltillverkare levererar ny universalladdare

  Nya tekniska standarder för datakompatibla mobiltelefoner släpptes den 29 december 2010. Nu har DigitalEurope, som är den största industrisammanslutningen för digital teknik, överlämnat ett provexemplar av en kompatibel standardladdaretill EU-kommissionens vice ordförande Antonio Tajani.

  Startskottet för en genomförandeprocess som sattes igång av EU-kommissionen har nu gått. Tack vare kommissionens stöd har tillverkarna kunnat förverkliga denna lösning till konsumenterna förhållandevis snabbt. EU har kommit fram till den enhetliga mobilladdarlösningen genom att använda ett synsätt som bygger på sunt förnuft och som alla vinner på – utan att några nya regler behöver införas. EU-kommissionen ska samarbeta med mobilindustrin så att konsumenter i Europa så snart som möjligt kan dra nytta av initiativet.

  Samarbetsavtalet gäller datakompatibla mobiltelefoner, det vill säga telefoner som kan kopplas till en dator för att dela exempelvis bilder, filer och musik. Datakompatibla mobiltelefoner dominerar redan på marknaden. Så kallade smartphones är en typ av datakompatibel mobiltelefon. Den enhetliga mobilladdarlösningen bygger på gränssnittet mikro-USB. Enligt samarbetsavtalet är det tillåtet att använda adaptrar för telefoner som inte har mikro-usb-kontakt.

  Offentliggörandet av standarderna i december 2010 innebär att mobiltelefontillverkarna nu kan fortsätta med konstruktionsmässiga ändringar och tester av laddarna för att garantera att kompatibla telefoner är säkra och driftskompatibla. Datakompatibla mobiltelefoner av olika märken kan nu laddas med en och samma laddare. Det är ett stort framsteg för mobilanvändarna. De fjorton tillverkarna (Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments och Atmel) har enats om att börja sälja de nya standardmobilladdarna under 2011.

  Inkompatibla mobilladdare vållar inte bara användarna besvär, utan är också ett miljöproblem i EU. Standardladdaren är ett konkret bevis på hur standardisering kan bidra till att vardagen förenklas för människor i Europa. Standardisering är ett av de huvudområden som kommissionen stödjer i syfte att utnyttja den inre marknadens potential, i enlighet med den årliga tillväxtöversikten från januari 2011.

  Anslagstavla


  Genvägar

  Europeiska kommissionen
  Kommissionärerna
  Europaåret för utvecklingssamarbete
  Skrivtävling
  Latvia
  Resurseffektivitet
  Europe Direct
  Ditt Europa – Rådgivning
  EU Bookshop
  Europaparlament Informationskontoret i Finland
  Senaste uppdatering: 22/12/2011  |Till början